Ultima ora
Publicat: joi, 26 decembrie 2013

Tot mai mulţi români renunţă la sistemul centralizat de încălzire

Din ce în ce mai mulţi români renunţă la sistemul centralizat de încălzire pentru a scăpa de facturile mari. În ultimii 11 ani, 1,4 milioane de locuinţe, din totalul de 2,5 milioane, s-au debranşat de la centrale (CET-uri).

Campion la debranşări este judeţul Braşov, cu 78.000 de familii care au renunţat la încălzirea centrală, urmat de Cluj, cu peste 68.000 de familii.

Alternativa la care au optat cei mai mulţi români sunt centralele termice, dar unii se încălzesc în continuare cu calorifere electrice sau la aragaz.

Pentru românii branşaţi, încă, la sistemul de termoficare, venirea iernii stârneşte o adevărată panică, deoarece factura la întreţinere creşte odată cu temperatura din calorifere.

Pentru a scădea cheltuielile, există câteva metode la îndemâna oricui: caloriferele nu trebuie acoperite cu nimic, nici măcar de perdele, pentru a nu fi împiedicat schimbul de căldură, trebuie izolaţi pereţii şi ferestrele şi aerisirea trebuie făcută pe perioade scurte, pentru ca temperatura din cameră să nu scadă. De asemenea, la calorifere poate fi montat un robinet cu termostat pentru reglarea temperaturii pentru că orice grad peste 19 înseamnă un consum mai mare cu 8% şi automat creşterea facturii la căldură.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>