Ultima ora
Publicat: miercuri, 01 ianuarie 2014

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile

Creştinii ortodocşi sărbătoresc pe 1 ianuarie pe marele ierarh Vasile ce Mare, unul dintre cei mai importanţi Părinţi ai Bisericii, care a trăit în secolul al patrulea după Hristos în Capadocia.

Iata si care sunt traditiile, obiceiurile si superstitiile pentru aceasta zi.

In Moldova, in Ajunul lui Sf. Vasile, se asaza 12 coji de ceapa, in care se pune sare. A doua zi se va afla in care luna va ploua si in care nu: daca ceapa a lasat apa, inseamna ca acea luna va fi ploioasa, daca nu, semn de seceta. Tot prin partile Moldovei se spune ca daca de Sfantul Vasile noaptea este lina si senina, anul va fi bun. Fetele nemaritate isi fac “punti” din crengute de mar pe care atarna un inel, busuioc, o batista, o para argintata si un sir de margele, apoi le ascund afara. Daca a doua zi gasesc puntile cu bruma pe ele se vor marita cu om bogat, daca nu, vor lua un om sarac. Tot in prima zi din an, fetele nemaritate se duc in grajd sau in cotetul porcului, lovesc animalele cu piciorul si spun “anul acesta”, “anul viitor” sau “al doilea an”. Daca porcul grohaie sau vita se misca la prima strigare, atunci fata se va marita in urmatoarele luni, iar daca se misca la urmatoarele strigari, atunci fata se va marita peste un an sau doi. Ai noroc daca, in prima zi a anului, versi vin pe masa sau rastorni cutia cu chibrituri, atingi cocoasa unui cocosat sau dai de pomana unui sarac, iti tiuie urechea stanga sau strici un pahar de culoare alba. Totodată , dacă dormi de Sfântul Vasile, rişti să fii leneş tot anul.

Aproape 600.000 de români poartă numele Sfântului Ierarh

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 587.327 cetăţeni români, respectiv 500.146 bărbaţi şi 87.181 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Din totalul româncelor, peste 83.000 poartă numele Vasilica, alte 1.800 de femei pe cel de Vasilca, peste 900 se numesc Sica, iar alte 528 poartă numele de Vasila. Conform direcţiei de specialitate a Ministerului Afacerilor Interne, dintre bărbaţii care îşi aniversează onomastica cu ocazia Sărbătorii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, 478.715 poartă numele Vasile, circa 20.000 pe cel de Vasilică, iar alţi peste 1.100 se numesc Silică, Sile, Vasi sau Sică.

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>