Ultima ora
Publicat: miercuri, 29 martie 2017

Traficul de artă furată, în prim-planul agendei summitului G7 cultural de la Florența

Lupta împotriva traficului de artă furată este pe primul loc în agenda primei întâlniri a miniștrilor culturii din statele G7 al celor mai puternic industrializate țări care se va desfășura pe 30-31 martie la Florența, a declarat marți ministrul italian al culturii, relatează DPA.

Traficul de artă furată a devenit una dintre cele mai importante surse de finanțare pentru organizațiile teroriste, a spus Dario Franceschini.

„Este una dintre activitățile de terorism. Filmez distrugerea, apoi închid camerele și încerc să vând ce am furat pe piața neagră, pentru a finanța terorismul”, a explicat Franceschini.

Potrivit Huffington Post, gruparea militantă Statul Islamic a „câștigat milioane trecând ilegal peste granițe și vânzând vestigii furate”.

Publicația a dat exemplul unui raid american din 2015 al armatei SUA care a vizat un lider al Statului Islamic în Siria în urma căruia au fost descoperite „chitanțe pentru tranzacții cu antichități în valoare de 1,3 milioane de dolari”.

Marți, la Roma, Franceschini a spus că forțele de poliție trebuie să facă schimb de informații, iar comunitatea internațională trebuie să realizeze o bază de date comună cu bunuri furate și traficate, fiecare obiect cuprins având o carte de identitate internațională.

„Este important să avem o fotografie și o mențiune a caracteristicilor fiecărui bun cultural din lume”, a spus el.

La summitul G7 cultural va fi prezent generalul de brigadă Fabrizio Parrulli, comandant al departamentului carabinierilor pentru protecția moștenirii culturale.

El s-a adresat la Consiliul de Securitate al ONU la 24 martie, când a fost aprobată în unanimitate o rezoluție de condamnare a distrugerii culturale ca instrument de finanțare a terorismului.

„Singura cale de a proteja moștenirea culturală este prin intermediul cooperării strânse interagenții transfrontaliere”, a mai spus Parrulli.

Sursa: AGERPRES

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>