Ultima ora
Publicat: luni, 18 martie 2013

Transgaz şi Transelectrica trec la ministerul Finanţelor

Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) vor trece din subordinea Ministerului Economiei în cea a ministerului Finanţelor, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Procedura este necesară pentru ca România să se conformeze unei directive europene privind separarea şi administrarea activităţilor de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei.

„Transferul celor două companii nu a fost încă aprobat de Guvern, dar proiectul de hotărâre este redactat în proporţie de 80%”, au arătat surse oficiale.

Ieşirea Transgaz şi a Transelectrica din portofoliul Ministerului Economiei a fost anunţată de Guvern în luna martie a anului trecut, în mandatul Cabinetului Ungureanu, tot cu obligativitatea respectării cerinţei UE.

La acel moment se analiza dacă cele două companii trebuie să treacă la Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor sau Ministerul Dezvoltării.

Transelectrica şi Transgaz, care operează reţelele naţionale de transport gaze şi electricitate, sunt printre cele mai mari companii de stat.

Transelectrica este controlată de Ministerul Economiei, care deţine un pachet de 58,69%, alţi acţionari importanţi fiind Fondul Proprietatea (13,5%) şi SIF Oltenia (6,3%).

Transgaz are un capital social de 117,7 milioane lei, divizat în 11,7 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 de lei. Ministerul Economiei controlează 73,51% din titluri, Fondul Proprietatea are 15%, iar restul acţiunilor sunt în portofoliile altor investitori.

Guvernul a promis FMI că va derula oferte publice secundare, până la sfârşitul anului 2012, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie a anului trecut, dar listarea Transgaz nu a mai fost făcută întrucât, în noiembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit să amâne procedura, considerând că momentul nu este prielnic.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>