Ultima ora
Publicat: miercuri, 18 decembrie 2013

Ucraina laudă acordul "istoric" încheiat cu Rusia

Mykola Azarov, premierul Ucrainei, a calificat drept „istoric” acordul economic încheiat de țara sa cu Rusia și a declarat că autoritățile de la Kiev au evitat „intrarea în faliment și colapsul social” grație acestui tratat.

Azarov a definit acordul, prin care se prevede cumpărarea de către Rusia de titluri de stat emise de Ucraina în valoare de 15 miliarde de dolari și o reducere cu aproximativ 33 la sută a prețului gazelor livrate Kievului, drept unica opțiune a țării sale în vremuri de criză economică.

Înțelegerea, încheiată marți, cu ocazia discuțiilor dintre președintele Rusiei și cel al Ucrainei, a fost stabilită pe fondul protestelor antiguvernamentale care se desfășoară de peste trei săptămâni la Kiev, ca reacție la decizia autorităților din Ucraina de a renunța la un acord cu Uniunea Europeană.

„Care ar fi fost soarta Ucrainei în cazul neîncheierii acestui acord? Răspunsul este simplu – falimentul și colapsul social”, a declarat Azarov membrilor parlamentului. „Acesta ar fi fost cadoul de Anul Nou pentru poporul Ucrainei”, a adăugat Azarov ironic.

Azarov a mai precizat că Ucraina nu ar fi semnat, în niciun caz, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, deoarece Kievul ar fi trebuit să accepte condițiile dure privind reformele economice impuse de FMI.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Occidentul continuă să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a convinge acest stat să aleagă legături mai apropiate cu UE, deși Kievul a acceptat oferta de asistență financiară din partea Moscovei.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>