Ultima ora
Publicat: joi, 20 februarie 2014

Un joc cu sumă zero

Așa zisul joc cu sumă zero în care partenerii, de regulă, de afaceri, nu par să obțină vreun profit unul pe seama altuia, se traduce mai clar pe românește prin zicerea jemanfișistă, ce-am avut și ce-am pierdut. Cam aceasta pare să fie logica celor doi combatanți de pe câmpul de luptă uselist ce are drept scop ascuns ruperea înțelegerii, iar pe față menținerea ei, doar fiindcă se evaluează că acela care îi declară decesul va avea de pierdut. Sigur este că de pierdut are cineva și anume stabilitatea țării, și asta a spus-o chiar președintele, în condițiile în care el este socotit ca prim câștigător de pe urma acestui scandal politic. De altfel, un sondaj destul de credibil, îl dă câștigător în proporție de 50 la sută, în timp ce inițiatorii tămbălăului își împart celelalte procente, cu un avans pentru primul ministru. În orice variantă, președintele liberalilor pare să piardă și răspunsul multora este că merge la cacealma, el fiind și un cunoscut jucător de cărți, la fel, se pare, ca și primarul Sibiului. Sau pur și simplu că este vorba de un joc sinucigaș dintr-un orgoliu împins la extrem. Cert este că lista de condiții impusă de liberali pesediștilor și mai nou usediștilor pare a rămâne deschisă pentru noi încercări în condițiile în care primele ar fi rezolvate, ca în basmele cu împăratul câinos care nu vrea să-și dea fata după fiul ploii. Iar ele vizează și umilirea pretendentului, fost partener iubit până mai ieri, ba și defavorizat câtă vreme a funcționat o lege a parității la un ordin de mărime de doi la unu. Prin urmare, e greu de anticipat un sfârșit al acestei încleștări cu mize ascunse. S-ar putea însă ca usediștii să facă pasul înapoi, să mimeze acceptarea tuturor obligațiilor și apoi să facă decartarea. În acest caz, cacealmistul va pierde tot.

Ion MARIN

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>