Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Un sfert dintre români se împrumută pentru a plăti facturile la căldură

Gazele se vor scumpi în acest an, ca urmare a liberalizării pieţei. Cu cel mult 8,5 la sută, susţine ministrul Economiei, dar distribuitorii se aşteaptă la creşteri mai mari. Scumpirea apare în condiţiile în care facturile la încălzire depăşesc uneori jumătate din salariul minim pe economie. În special pentru cei care folosesc lemne, gaze sau locuiesc în blocuri vechi. Pentru a avea costuri mai mici la încălzire iarna viitoare, soluţia ar fi reabilitarea termică. Atât a blocurilor, cât şi a caselor. În blocurile deja anvelopate, facturile au scăzut şi la jumătate.

Pentru un apartament cu două camere într-un bloc nereabilitat termic din Bucureşti, locatarii au plătit în ianuarie cele mai mari facturi la întreţinere. 500-600 de lei doar pentru căldură.

Unii locatari nici nu au putut plăti.

Cei care se încălzesc cu lemne sau gaze nu beneficiază de subvenţii, ca în cazul celor racordaţi la reţeaua de termoficare.

Facturile s-au redus şi la jumătate pentru cei care stau în blocuri reabilitate termic. Însă pentru acest an, Ministerul Dezvoltării Regionale are alocate prin buget doar 20 de milioane de lei pentru Programul naţional de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, cu 5 milioane mai puţin decât anul trecut. Banii ajung pentru finalizarea a doar 162 blocuri, în condiţiile în care ar fi necesare 40 de milioane de lei de la bugetul de stat, pentru ca toate blocurile unde s-au început lucrările în anii trecuţi să fie gata.

Doar 2% dintre blocurile din România, mai puţin de 1.700 de clădiri, au fost reabilitate termic în ultimii opt ani prin Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Cele mai multe în Bucureoti, în Cluj şi Braşov. Sunt însă zeci de localităţi unde doar 1 sau două blocuri au fost reabilitate termic prin acest program care scade cu 40% consumul de energie.

Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe poate fi finanţată de la bugetul de stat sau bugetele locale, din fonduri europene, împrumuturi bancare sau din sursele proprii.

Reabilitate termic:

– 1.661 de blocuri

– cu 62.873 de apartamente

– 2% din 85.000 de blocuri

Sursa: Știrile TVR

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=77011

Publicat de la data Mar 19 2017. Categorii Economic, FINANTE - BANCI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 aprilie 2018, 23:25
 

N
Senin
19°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 67%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:16
Apus: 20:12
Prognoza 26 aprilie 2018
Zi
 

SV
Înnourat
29°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

VSV
Parţial înnourat cu furtună
15°C
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 90.221 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team