Ultima ora
Publicat: miercuri, 27 februarie 2013

USL propune ca Senatul să devină un for al administrațiilor locale

Premierul Victor Ponta a declarat că USL propune ca prin reforma electorală Camera Deputaţilor să poată lua decizii în majoritatea temelor legislative, iar Senatul să devină un for al autorităţilor administrative locale, cu atribuţii în dezvoltarea regională.

 „Ideea cu care USL va veni în cadrul procesului de modificare a legii electorale este aceea de a avea o Cameră a Deputaţilor aleasă proporţional şi care să aibă principalele atribuţii constituţionale legate de buget, să fie cameră decizională pe majoritatea absolută a temelor legislative – inclusiv controlul asupra Guvernului – moţiuni simple şi un Senat, pe care noi aşa l-am propus – sigur s-ar putea să fie o nouă încercare greşită -, dar să încercăm să avem un sistem de reprezentare prin vot majoritar, adică fiecare judeţ şi implicit după aceea fiecare regiune, în funcţie de numărul de judeţe, să aibă doi senatori, în aşa fel încât Senatul să fie un tip de cameră a autorităţilor, a structurilor administrative locale – fie că e vorba de regiuni, fie de judeţe – care să aibă în plus faţă de legislaţia care ţine de dezvoltarea regională eventuale atribuţii întâlnite şi în alte sisteme legate de politica externă şi de politica de apărare. (…) Cred că noul sistem trebuie să asigure o stabilitate şi o majoritate clară, în al doilea rând, cred că trebuie să ţină cont de ceea ce ne propunem la modificarea Constituţiei, şi anume dezvoltarea regională, descentralizarea, de un anumit tip de reprezentare pe regiuni şi în al treilea rând trebuie să ţină cont de eficienţa actului parlamentar. Dincolo de reprezentarea politică, există un uriaş sentiment că nu se munceşte destul, or asta de fapt subminează ideea de parlamentarism şi cred că trebuie să fim foarte atenţi”, a declarat premierul Victor Ponta, la o dezbatere pe tema reformei electorale.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>