Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Valea plângerii – Orania TIMUC

Exista in istoria comunista a patriei noastre un anume erou al rezistentei uitat,chiar ignorat. Asta pentru ca obiectul rezistentei este un subiect sensibil,inchis,de controversa,in stapânirea unora chiar si in zilele moderne ale vietii noastre. Eroul acesta niciodata amintit sunt cele aproape 10.000 de femei, majoritatea mame,care au refuzat sa aduca pe lume copii la ordinul Partidului Comunist. 10.000 de femei care au murit !
In aceasta vale a plângerii au intrat inca alte mii,care au avut sansa sa nu moara dar au fost date pe mâna Procuraturii de catre medicii carora le cereau ajutorul,arestate,judecate si inchise. Si-au mai fost inca multe alte mii sau sute de mii,care ca si mine au avut norocul unor medici pentru care practicarea actului medical,respectarea juramântului depus,au fost mai presus de o lege tiranica !
Acum 47 de ani, la 1 octombrie 1966 a fost emis acest Decret impotriva caruia femeile din România nu aveau nici o sansa. Abia dupa ce aduceau pe lume patru copii,aveau dreptul sa ceara sprijin medical. Anticonceptionalele erau subiect de trafic ilegal,cuvântul “avort” era egal cu pierderea libertatii. Doar ca specia umana este dotata cu inteligenta,sentimente,judecati de valoare si in consecinta femeile nu au acceptat sa fie considerate incubatoare pentru a da viata visului lui Ceausescu de a crea o generatie pur comunista…Asa au intrat in valea plângerii,de unde putine s-au mai intors la ceilalti copii,la familiile lor.
In 1986 am fost martora unei procesiuni,ca alt cuvânt nu se potriveste, care a fost pus in scena in incinta Fabricii de Confectii Bârlad. O mama a fost purtata de organele de militie sa fie vazuta de toata lumea,prin toate halele ca in final sa fie adusa in sala de sedinte,plina ochi. Femeia avea un aspect pierdut,bolnav. La prezidiu câteva autoritati : cineva de la Militie,cineva de la Partid, eu de la UTC si un medic ginecolog. Nu se uita usor imaginea acelei sali plina ochi doar de femei,toate in uniforma de lucru,palide,speriate,cu o anume inversunare in priviri. Doar prezidiul a vorbit; cel de la Procuratura a amenintat cu legea si a povestit cu lux de amanunte metoda prin care acea femeie ajunsese sa recurga ca sa nu mai aduca pe lume inca un copil,cel de la Partid a amenintat cu repudierea,excluderea si toate celelalte,medicul ginecolog si-a facut si el prezentarea din punctul lui profesional…Eu,care reprezentam U.T.C-ul eram siderata. Fusesem in situatia acelei femei,apelasem la metode care au fost cât pe ce sa-mi curme viata,stiam cum e sa te temi mai putin de moarte decât de a aduce pe lume inca un copil caruia nu-i puteai oferi decât saracie si amar. Si mai fusesem printre acele femei care chiar daca am ajuns in spital cu evidente semne ca apelasem la intreruperea unei sarcini, medicul a facut tot ce-a stiut el mai bine si m-a salvat,iar la sfârsitul zilei,când se raportau catre Procuratura situatiile aparute peste zi,nu si-a incalcat nici juramântul,nici omenia.
In acel decembrie de acum 24 de ani,românii au luptat si pentru izbavirea de cruzimea acestui Decret. Intr-un mod absolut românesc, de-a râsu-plânsu, numeam copiii “decretei”. Doar ca Ceausescu s-a inselat gândind ca acestia vor fi armata lui fidela, indoctrinata. “Copiii lui” au fost primii care au preferat sa moara asezându-se in fata tancurilor,decât sa continuie cu “tatucul si mamuca”.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=19909

Publicat de la data Dec 15 2013. Categorii Opinii. Comentarii.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-03-2018 Ora : 14 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 14:20 si 20:00 In zona : Județul Sibiu: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Sibiu: Boița, Avrig, Șura Mică, Poplaca, Porumbacu de Jos, Sibiu, Racovița, Tălmaciu, Șelimbăr, Sadu, Turnu Roșu, Cisnădie; Se vor semnala : Intensificări ale […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-03-2018 Ora : 14 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 14:00 si 17:00 In zona : Județul Constanta;Județul Tulcea; Se vor semnala : depuneri de polei, mai ales pe conductori, arbori si obiecte din apropierea solului.
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-03-2018 Ora : 13 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții. Fenomene : conform textelor; Mesaj : ACTUALIZARE MESAJ 1: INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 19 martie, ora 13.30 – 20 martie, ora 20Fenomene vizate: precipitații mai ales sub formă […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-03-2018 Ora : 11 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 11:00 si 17:00 In zona : Județul Caraş-Severin: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Caraş-Severin: Coronini, Cărbunari, Bolvașnița, Ticvaniu Mare, Mehadica, Armeniș, Turnu Ruieni, Bucoșnița, Carașova, Ezeriș, Bozovici, Berliște, Moldova Nouă, Domașnea, Goruia, Lăpușnicel, Doclin, Luncavița, Ciuchici, […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 18-03-2018 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 19 martie, ora 06 – 20 martie, ora 21 Zonele afectate : conform textului Fenomene : precipitații în general moderate cantitativ, mai ales sub formă lapoviță și ninsoare, polei, vreme deosebit de rece Mesaj :      INFORMARE METEOROLOGICĂ    Temporar […]

19 martie 2018, 18:37
 

ENE
Noros
-4°C
22 km/h
Perceput de temperatură: -12°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 22 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:21
Apus: 18:26
Prognoza 20 martie 2018
Zi
 

NV
Zăpadă
1°C
Vânt: 11 km/h NV
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Parţial înnourat
-4°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

 • 78.875 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team