Ultima Oră

Venezuela: Starea de urgență, prelungită

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a prelungit încă o dată starea de urgență economică în vigoare din ianuarie 2016, conform unui decret publicat marți, în contextul valului de proteste care durează de șase săptămâni și care a făcut 42 de morți, situația din această țară socialistă sud-americană urmând să fie discutată miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, potrivit unor diplomați, informează AFP.

Măsura, reînnoită pentru a șaptea oară, pentru o durată de 60 de zile, permite șefului statului să restrângă ‘garanțiile’ constituționale și să ia măsuri speciale de „ordin social, economic, politic și juridic”.

Maduro poate astfel „să conceapă și să pună în aplicare planuri speciale de securitate națională pentru a face față acțiunilor destabilizatoare care pot afecta pacea națiunii, securitatea personală și protecția instalațiilor și bunurilor publice și private”, conform decretului.

Nicolas Maduro se confruntă de la 1 aprilie cu un val de manifestații ostile aproape zilnice, care au făcut 42 de morți, într-o țară aflată într-o profundă criză economică. Cel puțin 155 de civili au fost închiși în urma unor ordine date de tribunale militare, a denunțat organizația neguvernamentală Foro Penal.

Opoziția cere alegeri generale anticipate și respinge decizia șefului statului de a convoca o adunate constituantă pentru a reforma Constituția care datează din 1999, spunând că este vorba de o manevră pentru a amâna scrutinul prezidențial prevăzut pentru sfârșitul lui 2018 și pentru a se agăța de putere.

Președintele venezuelean a decretat de asemenea în primăvara lui 2016 starea de excepție, care atribuie puteri speciale militarilor și altor forțe de securitate, inclusiv unor grupuri civile, pentru a menține ordinea și a apăra țara de o agresiune externă.

Potrivit unor diplomați citați marți de AFP, Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute miercuri criza din Venezuela.

SUA au cerut organizarea acestei reuniuni, care va avea loc cu ușile închise, după alte sesiuni privind Somalia și Eritreea.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: http://ultima-ora.ro/?p=80716

Posted by on Mai 17 2017. Filed under EXTERN, MAPAMOND. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-01-2018 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Constanța: Constanța, Eforie, Mangalia, Năvodari, Techirghiol, 23 August, Agigea, Corbu, Costinești, Limanu, Tuzla;Județul Tulcea: Sulina, Beștepe, C.A. Rosetti, Ceamurlia de Jos, Chilia Veche, Crișan, Jurilovca, Mahmudia, Maliuc, Murighiol, Nufăru, Sfântu Gheorghe, Valea […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-01-2018 Ora : 21 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 21:30 si 02:00 In zona : Județul Olt: Cungrea, Curtișoara, Dobroteasa, Grădinari, Leleasca, Pleșoiu, Sâmburești, Strejești, Teslui, Verguleasa, Vitomirești, Vulturești;Județul Vâlcea: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Drăgășani, Ocnele Mari, Budești, Dănicei, Drăgoești, Frâncești, Galicea, Golești, Ionești, Lungești, Mihăești, Milcoiu, Mitrofani, Nicolae […]

23 ianuarie 2018, 4:19
 

VSV
Rafale
-1°C
7 km/h
Perceput de temperatură: -4°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:43
Apus: 17:12
Prognoza 24 ianuarie 2018
Zi
 

SSV
Predominant însorit
-2°C
Vânt: 0 km/h SSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
-9°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Horoscop

Statistica
Designed by Gabfire themes