Ultima ora
Publicat: joi, 20 aprilie 2017

Venitul global pe gospodarie: angajatorii nu vor mai reține impozitul de 16%

Angajatorii nu vor mai reține din salariul angajaților, în fiecare lună, decât contribuțiile sociale, nu și impozitul pe venit, pe care românii vor fi obligați să și-l plătească singuri în cursul anului următor, după ce vor depune declarații de venit global pe gospodărie.

Această clarificare vine după lansarea în spațiul public a noțiunii de impozit pe venitul global al gospodăriei care a ridicat numeroase întrebări legate de modul de funcționare al acestui nou impozit introdus de Guvernul PSD.

În acest context, România Curată a trimis la Ministerul Finanțelor o cerere pe legea 544/2001, prin care a solicitat punerea la dispoziția publicului a proiectului de lege privind modificarea codului fiscal, prin care să fie prezentate integral și transparent toate aceste modificări pe care Guvernul vrea să le aducă legislației fiscale, alături de studiul de impact ce a stat la baza elaborării acestora.

Se globalizează toate veniturile și se impozitează suma acestora pe familie sau pe gospodarie, noțiune încă neclară publicului, cel puțin așa reiese din informațiile ce s-au scurs de la Guvern. De aceea, bani deoparte trebuie să pună și cei care au venituri din dobânzi sau care au câștigat la jocuri de noroc, obligația de a reține impozitul la sursă fiind eliminată și pentru depozitele bancare și pentru organizatorii de jocuri de noroc, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal, aflat în discuție la Guvern și obținut de Profit.ro.

Rămâne să fie reținut în continuare la sursă, însă, de către notari, impozitul pe veniturile din vânzarea imobilelor. Veniturile din salariile și asimilate salariilor, cele din activități independente, dar și veniturile din investiții sau din jocuri de noroc vor fi impozitate anual, prin globalizare la nivel de gospodărie.

Dacă în prezent angajatorii trebuie să calculeze și să rețină salariaților atât contribuțiile sociale (pensii, sănătate, șomaj), cât și impozitul pe venit (de 16% în prezent), din 2018 nu vor mai reține și vira la buget decât contribuțiile sociale. Impozitul pe venit rămâne în sarcina angajatului, căruia angajatorul are obligația să îi elibereze, până la finele lunii februarie 2019, doar un document din care să rezulte situația veniturilor nete realizate în cursul anului precedent.

Nici plătitorii de venituri pentru activități independente nu vor mai reține la sursă impozitul pe venit, și această categorie de venituri urmând să fie supusă impozitului global pe gospodărie.

Sursa: România Curată

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>