Ultima ora
Publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2013

Vlad Filat: Trebuie să fim recunoscători statului român

Afirmaţiile preşedintelui Partidului Liberal Democrat din Moldova vin după ce actualul şef al executivului, Iurie Leancă, acuzase că declaraţiile preşedintelui român despre unire crează probleme cruciale.

„Proiectul național al R. Moldova este integrarea europeană, ceea ce înseamnă fortificarea independenței și suveranității statului. Totodată, trebuie să recunoaștem că în acești ani am avut parte de un sprijin fără precedent din partea partenerilor noștri externi pentru a merge înainte. Trebuie să fim recunoscători statului român și personal domnului Băsescu pentru sprijinul oferit R. Moldova”, a declarat Vlad Filat, președinte PLDM.

Şeful actualului premier moldovean, pe linie de partid, a vorbit într-o emisiune televizată și despre proiectele inițiate cu ajutorul României.

„Este vorba și despre eliminarea consecințelor inundațiilor, despre ajutorul de o sută de milioane de euro, poziția României în procesul de integrare europeană a R. Moldova. A fost un sprijin foarte valoros”, a mai spus Filat pentru TV N4.

Traian Băsescu a susţinut recent că următorul proiect de ţară ar trebui să fie unirea cu republica Moldova. Declaraţia a fost taxată de Iurie Leancă, prim ministrul de la Chişinău.

„Declaraţia domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale (…) Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o ţară vecină, România. Să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poate să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european”, a declart Iurie Leancă.

Consilierul Prezidenţial Iulian Chifu a reacţionat la criticile premierului moldovean şi a scris pe un site de socializare ca” Leancă s-a descalificat ca premier, diplomat şi membru al PPE”.

Premierul moldovean Iurie Leancă şi-a început cariera în serviciul diplomatic sovietic. În perioada mai-octombrie 1989 a fost secretar II la ambasada Uniunii Sovietice din București, iar începând cu 1991, a fost încadrat în ministerul de externe al Republicii Moldova.

Leancă a ocupat funcţia de viceministru de externe în perioada 1998 – 2001, iar din 2009 a fost prim-viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova. Din mai 2013, Leancă deţine funcţia de prim-ministru al ţării vecine.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>