Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Votul electronic supus dezbaterii la Bruxelles

Europarlamentarul Cătălin Ivan a iniţiat o dezbatere pe tema votului electronic, alături de dezvoltatori de software şi tehnologie în Parlamentul European. “Blockchain ar putea fi una dintre soluţiile care ne ajută să ne exprimăm opţiunea politică. Am avut şansa azi să particip la o simulare de vot şi am văzut cât de simplu este să votezi de la distanţă”, declară Cătălin Ivan. “Cred că tehnologia în orice formă a devenit esenţială în zilele noastre. Votul electronic este o opţiune absolut necesară pentru românii din diasporă. Voi face toate demersurile şi în ţară pentru a implementa votul electronic, ca o variantă complementară votului la urne. Independent de calculele electorale ale unora sau altora, accesul la vot trebuie facilitat.

În Europa, Estonia este una dintre ţările care a implementat integral votul electronic. În 2007 doar 5% din populaţie a optat pentru această variantă de votare, dar la alegerile parlamentare din 2015, procentul alegătorilor pentru e-voting a crescut la 30,5%. Restul ţărilor dezvoltate din Europa l-au folosit fie in programe pilot, ca Italia şi Marea Britanie, sau doar în anumite zone geografice cum este modelul Franţei.

Scrutinul din noiembrie 2014 organizat pentru alegerile prezidenţiale a provocat un val de nemulţumiri în rândul românilor din diasporă. După zeci de ore de stat la coada la secţii de votare în număr redus, zeci de români din străinătate au depus plângeri la Parchetul General reclamând că au fost impiedicaţi să voteze.  “În multe dintre întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii românilor din Diaspora, votul electronic s-a numărat printre problemele semnalate de ei. Secţiile de votare din străinătate sunt puţine şi distanţele mari ce  trebuie parcurse îi descurajează pe foarte mulţi. Votul electronic poate fi o soluţie. Am organizat o masă rotundă la Parlamentul European tocmai pentru a vedea avantajele şi dezavantajele folosirii tehnologiei blockchain în procesul de votare” explică europarlamentarul Catalin Ivan.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=88003

Publicat de la data Noi 23 2017. Categorii EXTERN, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 20-03-2018 Ora : 15 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 20 martie, ora 15 – 22 martie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : vreme deosebit de rece, precipitații în general moderate cantitativ, polei Mesaj :   INFORMARE METEOROLOGICĂ       În intervalul menționat vremea se va menține deosebit […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 18-03-2018 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 19 martie, ora 06 – 20 martie, ora 21 Zonele afectate : conform textului Fenomene : precipitații în general moderate cantitativ, mai ales sub formă lapoviță și ninsoare, polei, vreme deosebit de rece Mesaj :      INFORMARE METEOROLOGICĂ    Temporar […]

21 martie 2018, 4:51
 

NNE
Senin
-2°C
0 km/h
Perceput de temperatură: -1°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:17
Apus: 18:29
Prognoza 22 martie 2018
Zi
 

ENE
Zăpadă
-1°C
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 25 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Zăpadă
-4°C
Vânt: 18 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 79.636 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team