10 octombrie – Lansarea studiului ”Impactul reformelor legislative asupra relatiilor industriale din Romania

Organizația Internațională a Muncii ILO DWT/C – Budapesta, în colaborare cu Blocul Național Sindical și cu Fundația Friedrich Ebert organizează în data de 10 octombrie 2013, ora 13.30, lansarea studiului ”Impactul reformelor legislative asupra relațiilor industriale din România”, eveniment ce va fi urmat de o dezbatere amplă pe această temă.

În contextul unei preocupări constante a Organizației Internaționale a Muncii privind impactul reformei legislației muncii din 2011 asupra relațiilor și condițiilor de muncă din România, Biroul OIM pentru Europa Centrală și de Est a realizat un studiu de impact al aplicării Codului Muncii si Legii privind dialogul social nr. 62/2011, ale cărui concluzii au indicat faptul că, în ansamblu, reforma legislativă a avut un impact social negativ asupra parteneriatului social, negocierii colective și calității condițiilor de angajare și de muncă.

În urma realizării acestui studiu a devenit și mai evidentă necesitatea modificării legislației în vigoare, în scopul asigurării unei depline conformități cu convențiile internaționale ale muncii ratificate în România. Atât organizațiile sindicale cât și cele patronale susțin reducerea pragului de reprezentativitate, negocierea contractelor colective de muncă la nivel național, sectorial și de întreprindere.

Directorul General al Organizației Internaționale a Muncii, Guy Ryder, cât și confederațiile sindicale internaționale și numeroase organizații sindicale din Statele Membre ale UE au trimis scrisori executivului și Parlamentului din România solicitând modificarea legislației muncii și a dialogului social astfel încât să respecte convențiile fundamentale ale OIM și directivele europene. O recomandare similară a fost făcută în 2012 și de OIM – Comitetul de experți privind aplicarea convențiilor și recomandărilor internaționale ale muncii.

La eveniment sunt așteptați aproximativ 50 de participanți, fiind invitați, pe lângă autorii studiului, reprezentanți ai executivului, ai Parlamentului, reprezentanți ai organizațiilor sindicale și patronale, reprezentanți ai ONG-urilor și ai mass media.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.