De Ziua Naţională a Veteranilor de Război, Centrul pentru Seniori al Municipiului București a inaugurat inedita expoziţie de fotografie „VIEȚI CENTENARE. GÂNDURI DE PE FRONT. POVESTEA LOR, ISTORIA NOASTRĂ”

”Viaţa fiecărui om este o poveste. Poveștile oamenilor au scris istoria. Istoria secolului de Unire își are încă eroii printre noi” – sunt cuvintele înscrise pe fiecare plachetă onorifică decernată celor 175 de seniori centenari bucureșteni beneficiari până acum ai proiectului VIEȚI CENTENARE, lansat în decembrie 2018 și derulat prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Dintre aceștia, aproape 50 sunt veterani de război!

Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional a găzduit vernisajul expoziţiei de fotografie „VIEȚI CENTENARE. GÂNDURI DE PE FRONT. POVESTEA LOR, ISTORIA NOASTRĂ” , un proiect al Centrului pentru Seniori al Municipiului București.

Evenimentul a fost dedicat aniversării a 120 de ani de la instituirea, pe 29 aprilie 1902, de către Regele Carol I  a calității de „veteran de război”, pentru foștii luptători participanți la Războiul de Independență din anii 1877-1878.

Au fost prezenţi Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naţionale, veteranii de război  Colonel (rtr.) Ioan Eşanu (98 ani) şi Maior (rtr.) Ilie Ştefan (101 ani), General Maior Corneliu Postu, Director al Statului Major al Apărării, Alexandra Dobre, Director General Centrul pentru Seniori al Municipiului București, reprezentanţi ai Direcției Calitatea Vieții Personalului din cadrul MApN – Secția Asistenţă Veterani de Război, studenţi ai Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” şi ai Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, dar şi veterani ai teatrelor de operaţii.

„Astăzi marcăm cu toții Ziua Veteranilor de Război, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României. Este o onoare pentru noi să îi omagiem pe toți veteranii de război ai României, dar şi ai Bucureştiului și să îi premiem pe acești oameni minunați care au învins obstacole și au ajuns la vârste venerabile de cel putin 100 de ani” – a declarat Alexandra Dobre, Director General Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

O parte dintre cei pe care i-am premiat și i-am cunoscut personal, bucurându-ne de prezența lor cuceritoare nu se mai află printre noi… Vor rămâne însă cu toții în sufletele, gândurile și amintirile noastre și prin inedită expoziție de fotografie pe care am lansat-o astăzi la Cercul Militar Naţional”.

Această expoziţie este o emoționantă trecere în revistă a personalitătii și existenței de un veac pe pământ românesc a primilor laureați ai Galelor VIEŢI CENTENARE, pe Generalul Locotenent (rtr) Ion Dobran, As-ul Aviației de Vânătoare românești, pe Generalii de Brigadă (rtr) Nicolae Ionescu și Vasile Damian, născut pe 25 octombrie 1918, zi cu o semnificație aparte, fiind Ziua Armatei României, pe Locotenentul (rtr) Dumitru Gal, pe coloneii Nicolae Ionescu și Corneliu Aluneanu, primul seniori centenar care, la 103 ani a venit personal să își depună dosarul aferent proiectului şi pe Căpitanii (rtr) Ştefan Nica, Constantin Lugu şi Gheorghe Budan, pe veteranii Eugenia Miclea, farmacistă şi pe Aurel Sbârnea, economist, dar și pe domnul Viceamiral (rtr) Mircea Caragea, Decanul de vârstă al marinarilor militari care a împlinit pe 18 ianuarie 2022 103 ani și care este ultimul membru de echipaj rămas în viață dintre cei care au efectuat voiajul inaugural cu Nava Şcoală “Mircea”, în anul 1939.

Expoziţia de fotografie „VIEȚI CENTENARE. GÂNDURI DE PE FRONT. POVESTEA LOR, ISTORIA NOASTRĂ” va fi un proiect itinerant, urmând a fi prezentată în diverse spaţii expoziţionale din Bucureşti şi din ţară.

Centrul pentru Seniori al Municipiului București este o instituție publică a Primăriei Capitalei, care se adresează persoanelor cu vârsta de cel puțin 50 de ani împliniți, cu domiciliul în Municipiul București, venind astfel în sprijinul acestora, prin creşterea confortului psihic, prin implicarea în activităţi care au caracter recreativ, cultural-educativ, cultural-religios, medical, socio-cultural și sportiv.

Toate proiectele și programele initiate și derulate de Centrul pentru Seniori al Municipiului București pun accent pe nevoile actuale ale persoanelor vârstnice, impuse și de schimbările sociale survenite în contextul pandemic și ținând cont de provocările pe care seniorii au fost și sunt nevoiți să le depășească, de cele mai multe ori, singuri. Acestea au ca scop deschiderea de noi orizonturi de comunicare, socializare si informare pentru seniorii bucureșteni cărora li se oferă încrederea într-o comunitate în care și ei contează.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.