A fost frumos. Ne-am huiduit!
Când îi urezi țării tale ,,La mulți ani”, după care îi huidui pe alții de la un partid aflat la putere, români ca și tine, poate la fel de buni sau păcătoși, doar pentru că au alte convingeri și principii, mai bune sau mai rele, înseamnă că trăirea evenimentului nu este decât o prefăcătorie, o manifestare a „pariotismului” de curte.
Comportamentul fluierașilor arată sensul invers pe care merge națiunea în conviețuirea biologică și cât de mare este dorința firească a ființei noastre de a fi uniți în hotarele acestei țări.
La Arcul de Triumf, cum s-a întâmplat cu nişte ani în urmă de 1 Decembrie şi cum a fost la Iaşi la 24 ianuarie 2023, unii nu au găsit altceva mai bun de cuviință decât să-și manifeste public ura față de „trădătorii de neam”.
Fiecare vede în celălalt un dușman chiar dacă, nu demult, au aplaudat, poate au mâncat împreună și și-au spus în șoaptă „La mulți ani” când au ciocnit un pahar în „particuler”. Nu sunt neapărat rateuri umane, ci atitudini generate de efectul vicisitudinilor perioadei istorice pe care o parcurgem, unde interacționează degradarea, parvenitismul, dorința de răzbunare, superficialitatea și plăcerea de a produce valuri sociale, îndeosebi.
Faptul că ne considerăm unii pe alții dușmani chiar în zile de sărbătoare naţională denotă că suntem dezbinați, că ne lipsește respectul față de valori și simboluri și că nu știm să ne manifestăm bucuria într-o zi solemnă, așa cum este sărbătoarea Unirii Principatelor Române. Nici tătarii, nici turcii, nici ruşii sau alţi nelegiuiţi nu s-au aflat la data de 24 ianuarie 2023 la hotarele țării.
Atunci, care ar fi motivul pentru huiduieli când se ţineau discursuri politice în Piaţa Unirii din Iaşi? Era nevoie de răzvrătire stradală şi îmbrânceli cu forţele de ordine, orchestrate de dirijorii unui partid cu ambiţii necontrolate? Nu cumva rătăcirea unora că sunt mai patrioţi decât alţii? Nu sunt, fiți siguri. Urme de iubire neprihănită de ţară nu am văzut nici la dreapta, nici la stânga, recunosc.
Figuraţia aceasta electorală ieftină de politicianism de curte, primitiv, nu reprezintă un pas înainte, ci mai degrabă o alunecare spre un extremism politic periculos. Discursuri sterile, sterpe, promisiuni poleite, declaraţii de iubire ruşinoasă, patriotism nevalidat de timp…
Nici măcar însușirile comune de neam nu le-am descoperit. Faptul că trăim de o parte și de alta a unor dealuri, munţi, câmpii, râuri sau lacuri, într-un loc sau altul, nu este suficient pentru a spune că avem aceleași griji, aceeași solidaritate și plăcere de a trăi împreună, indiferent de prioritățile și aspirațiile fiecăruia în parte.
Sărbătoarea, prin definiție, reprezintă un eveniment solemn, înseamnă unitate şi armonie între oameni, bucurie şi speranţă de mai bine, nicidecum dușmănie, ură, amenințări și huiduieli, încât ai impresia că s-a întors dușmanul istoric.
Prin urmare, adunate la un loc, mai în glumă şi cu ironie declarată, se poate spune că a fost frumos la Iaşi, la aniversarea Unirii Principatelor Române. Ne-am simțit bine. Meniul a fost complet: steaguri, fanfară, onoruri, defilare, discursuri, rugăciuni și tradiţionalele huiduieli, ca să audă toată Europa! Prin urmare, a fost frumos. Ne-am huiduit.
Eliade Bălan