Acord european în problema migrației

Cei 28 de lideri ai Uniunii Europene au ajuns la un acord în dosarul migraţiei la sfârşitul nopţii, vineri în jurul orelor 04.30 (02.30 GMT), după un lung blocaj din partea Italiei care dorea angajamente concrete legate de gestionarea fluxului de migranţi, transmite AFP.

„Italia nu mai este singură”, şi-a exprimat satisfacţia premierul italian Giuseppe Conte în zorii zilei de vineri, detaliind acordul asupra gestionării fluxurilor de migranţi, la care au ajuns cele 28 de state membre ale UE la Bruxelles.

Conte a salutat în special faptul că acordul prevede „o abordare integrată, aşa cum ceruserăm” cu o „Europa mai responsabilă şi mai solidară”. „A fost negociere îndelungată”, dar „noi suntem satisfăcuţi”, a afirmat el în faţa jurnaliştilor.

 „Este un foarte bun compromis”, s-a bucurat şi premierul polonez Mateusz Morawiecki. „Există declaraţii asupra relocărilor solicitanţilor de azil pe bază voluntară şi ele sunt bazate pe consens”, a adăugat el.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat acordul la care au ajuns Cei 28 de lideri ai ţărilor UE cu privire la dosarul migraţiei vineri, după o noapte de dezbateri, depăşind astfel blocajul italian, ceea ce recompensează – potrivit lui – „cooperarea europeană”.

„El este, în primul rând, rodul muncii comune şi cooperarea europeană a predominat asupra alegerii unei decizii neconcordante sau a unor decizii naţionale care nu ar fi fost nici eficace, nici durabile”, a declarat Macron la ieşirea de la summitul de la Bruxelles, după nouă ore de negocieri asupra gestionării primirii migranţilor.

Printre soluţiile propuse, Cei 28 s-au pus de acord asupra propunerii „de a avea centre de control pe teritoriul european pentru o mai bună organizare a acestei primiri”, a indicat preşedintele francez.

„Solidaritatea pe care o datorăm ţărilor din primă linie a fost înregistrată în cursul acestui summit”, a salutat el.

Summitul liderilor luase o turnură spectaculoasă joi seara, după ce Italia a anunțat că va bloca toate concluziile reuniunii (și pe cele economice, pe teme de securitate sau digitalizare) până când se va ajunge la un acord favorabil ei pe tema migrației.

Premierul Giuseppe Conte a blocat adoptarea declaraţiilor pentru a exercita presiune asupra partenerilor europeni cu scopul ca aceştia să accepte poziţia Italiei în materie de migraţie, adică până se va decide mai mult ajutor din partea UE pentru afluxul de refugiați, scrie Financial Times.

Pe de altă parte, Italia a venit la Bruxelles pregătită să propună eliminarea interdicției privind un nou împrumut acordat de berd Rusiei, propunere ce semnalizează intenția Romei de a avea relații apropiate cu Moscova. Este de așteptat o respingere din partea celorlalte state, adepte ale unei poziții dure față de Kremlin, mai ales după otrăvirea agentului dublu Sergei Skripal, pe tritoriul Marii Britanii.

Tactica Italiei periclitează situația Angelei Merkel, care a fost somată de aliații săi conservatori să obțină o soluție europeană în privința solicitanților de azil ajunși în Germania, după ce au fost înregistrați în altă parte.

În pofida semnalelor pozitive primite anterior summitului din partea mai multor state, precum Grecia, Franța și Spania, sarcina cancelarului german este mult complicată de pretențiile Italiei.

Roma dorește o schimbare radicală a normelor UE în materie de azil, precum și ajutor real din partea altor state membre în ceea ce privește gestionarea refugiaților veniți pe Mediterană.

“Dacă de data aceasta nu vom găsi nicio dorință din partea altor state ale UE, acest Consiliu ar putea să se încheie fără aprobarea unor concluzii comune”, a avertizat premierul italian Giuseppe Conte, care participă pentru prima oară la un summit al liderilor europeni.

Angela Merkel: între ciocanul UE și nicovala de acasă

Angela Merkel a declarat la sosirea la reuniune că subiectul migrației “va decide soarta UE”, iar analiștii au completat-o spunând că va decide mai întâi soarta cancelarului german.

Ea a refuzat să cedeze cererii imperative a Uniunii Creștin-Democrate de a acorda poliției de frontieră dreptul de a-i întoarce de la graniță pe refugiați care au aplicat deja pentru azil politic într-o altă țară UE.

În loc să accepte soluția aliaților de coaliție, Merkel încearcă să încheie 10 acorduri bilaterale cu state europene, acorduri ce ar ușura returnarea imigranților înregistrați în altă parte.

Pedro Sánchez, noul premier spaniol, a declarat că liderii UE ar trebui să fie solidari cu Germania, “care trece acum printr-o criză politică”.

Liderii UE au trebuit să facă față și presiunilor venite din partea Ungariei și Austriei, care doresc controale mai ferme la granițe. Cancelarul Asutriei, Sebastian Kurz,  a și declarat într-un interviu că trebuie închise frontierele externe ale Uniunii, nu cele interne.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, spera înaintea reuniunii să obțină sprijinul liderilor europeni pentru înființarea unor centre de procesare a cererilor de azil, în nordul Africii, pentru migranții sosiți în Europa pe mare.

Sursa: cursdeguvernare.roAGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.