Adio, pică frunza…

 

Au trecut multe toamne de cînd Marian Nistor a început să compună șlagăre pentru formația sa, Savoy, firește că milioane de frunze s-au așternut de atunci pe sol, părăsind triste și ele crengile copacilor, dar am fost fericiți să constatăm că n-a ”picat” ce este mai important: amintirea refrenelor de altădată, rămase la fel de populare peste timp. S-a întîmplat la lansarea a două CD-uri de către casa de discuri Eurostar, Venera și Paul Stîngă afirmîndu-și încă o dată supremația față de celelalte case de producție, cel puțin în ceea ce privește muzica ușoară tradițională românească. Ei bine, spațiul de la etaj al magazinului Muzica a fost arhiplin, melomanii reluînd laolaltă cu Marian Nistor și soția sa, Dorin Paraschiv Nistor, absolut incredibil, fiecare refren al celebrelor ”Domnișoară, domnișoară”, ”Mulțumesc, iubită mamă!”, ”Frunza mea albastră”, ”Fă-mă, Doamne, o lacrimă”, ”Noapte de mai”.

Și au făcut-o nu numai interpreții Aurel Moga și George Cantea, pentru care aceste cîntece reprezintă o parte însemnată din viața lor de artiști, dar și, spre surpriza noastră, participanți tineri, atrași de muzica ușoară cu valențe melodice și poetice ce corespund sufletului românului. Se înțelege, însă, bună parte din cei prezenți crescuse cu aceste refrene, se vedea asta nu numai după părul încărunțit, dar și după emoția vizibilă și chiar după lacrimile șterse pe furiș din colțul ochilor. Mulți dintre ei sînt nelipsiți de la aceste lansări discografice, făcînd parte din Asociația culturală ”Credință și demnitate”, condusă de o admirabilă animatoare, Valentina Spânu. La microfon fiecare a depănat o poveste legată de Marian Nistor și Savoy: Aurel Moga despre faptul că de fiecare dată în turneele de peste hotare, mai ales în SUA și Canada, i se cere să cînte unele din melodiile amintite mai sus, iar Lucia Popescu-Moraru despre anii frumoși de la Radio România. Binecunoscuta realizatoare ne-a amintit cît de solicitate erau toate cîntecele formației Savoy în scrisorile trimise Radiodifuziunii și cît de actuale s-au dovedit ele, un timp (pînă cînd totul s-a degradat la postul public), și după 1990, difuzarea acestora bătînd adevărate recorduri. Așa cum s-au petrecut lucrurile și peste hotare, cu piesa ”Domnișoară, domnișoară”, difuzată intens și prezentă în topurile muzicale de la BBC și de la posturi din Suedia.

Inginerul Doru Chiriacescu, fost vecin de bloc cu Marian Nistor, la un moment dat, pe str. Făinari, a povestit un episod amuzant. În noaptea cînd, la sfîrșitul anilor  80, un cutremur a zguduit serios Capitala, evident că toți locatarii au coborît speriați în stradă, dar atmosfera a fost rapid destinsă de Marian, care venise cu chitara sub braț și a început să cînte! Primul album din cele două, Best 7, poartă titlul ”Mulțumesc, iubită mamă!” și marchează 55 de ani de activitate a lui Marian Nistor, care semnează 17 dintre cele 19 titluri, celelalte fiind piesa instrumentală ”Arrival” (ABBA), respectiv ”Pînă la lacrimi” (titlu original ”Ca prima oară”) de Ion Aldea Teodorovici, piesă cîntată frecvent de Savoy în concerte. Pentru că este cazul să amintim că formația Savoy a bătut toate recordurile în ce privește numărul de spectacole și de spectatori în cursul carierei, acompaniind, înafara recitalului propriu, toate marile vedete ale genului, în funte cu Angela Similea, Mirabela Dauer, Dan Spătaru, Corina Chiriac, Marina Voica, Cornel Constantiniu, atît în turnee, cît și pe scena festivalurilor importante, Mamaia sau ”Melodii”. Cel de-al doilea album, Best 8, intitulat ”Pe lumea asta tu ești un inel”, este dedicat aniversării a 35 de ani de activitate a Dorinei Paraschiv Nistor. De subliniat că deși ea este la bază solistă de muzică populară, pe ambele discuri își împletește armonios și convingător glasul cu acela al lui Marian Nistor. Pe acest al doilea album el semnează 18 din melodii, a 19-a fiind o prelucare a unui colind maramureșean. Pe CD-uri, înafara celor deja amintite figurează și alte titluri de referință, ceea ce a făcut ca solicitarea de albume cu autograf să fie foarte mare. Ne referim la ”Iertările”, ”Balada izvorului”, ”Povestea lui Păcală”, ”Nostalgie”, ”Pădurea fermecată”, ”Într-un sat de pescari”, ”O viață și încă o zi”, ”Ultimul romantic”, ”Luntrea”.

Cum spuneam, după fiecare melodie cîntată de cei doi pe scenă intervenea unul din invitații de onoare, cele mai consistente luări de cuvînt fiind ale compozitorilor în studiourile cărora s-au realizat înregistrările, fiecare istorisind cîte ceva din colaborarea de decenii cu muzicianul omagiat. Este vorba de Jolt Kerestely (studioul Midi Sound, unde el se află la pupitru alături de fiul său Andrei), respectiv Mircea Drăgan (”Drăgan Music”), ambii fiind extrem de volubili și sac fără fund de întîmplări amuzante. Firește, ultima intervenție a fost cea a producătorului Paul Stîngă, după care doamna Venera Stîngă a invitat pe toți cei prezenți la gustarea oferită împreună cu cofetăria Claus, precum și, firește, la obișnuita sesiune de autografe.

Cu puțin timp în urmă, Marian și Dorina Paraschiv Nistor au fost invitați la un club, unde, spre surprinderea chiar și a lor, sutele de spectatori de pînă la 30 de ani au cîntat cu foc împreună cu ei toate marile hit-uri Savoy.

Asta înseamnă cu adevărat popularitate, iar această neuitare și mai ales actualitate a succesului în rîndul tinerei generații dovedesc din plin că adevăratele valori ale muzicii ușoare românești sînt perene și nu vor îmbătrîni niciodată…

 

    Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.