ALEGERI ÎN ITALIA: Stânga s-a prăbuşit

Italienii au votat duminică pentru forţele de dreapta şi antisistem, fără însă ca acestea să obţină o majoritate absolută, potrivit primelor informaţii, care lasă să se întrevadă mai multe scenarii posibile, potrivit experţilor, relatează AFP.

Matteo Salvini, preşedintele Ligii (extrema dreaptă), a susţinut luni, în timpul unei conferinţe la Milano, că actuala coaliţie de dreapta, clasată în frunte în urma legislativelor de duminică la care a obţinut 37% din voturi, are „dreptul şi datoria” să revendice conducerea guvernului, informează AFP şi dpa.

Coaliţia, în cadrul căreia Liga a devansat puternic partidul lui Silvio Berlusconi, pare cu toate acestea a fi departe de o majoritate în parlament. Însă Matteo Salvini s-a declarat împotriva oricărui acord cu populiştii din Mişcarea 5 Stele, partidul clasat pe primul loc, cu peste 32% din voturi.

Italienii au decis că nu vor fi conduşi de Berlin, Bruxelles sau de pieţele financiare, a declarat Salvini, potrivit dpa. Alegătorii au decis că „pentru Italia vor decide italienii”. „Nu zvonurile de pe piaţa financiară, nu Berlinul, nu Parisul, nu Bruxellesul”, a spus liderul extremei drepte italiene.

„Liga a câştigat la centru-dreapta şi va continua să conducă (forţele de) centru-dreapta”, a adăugat Salvini, exprimându-şi convingerea că membrii coaliţiei conservatoare vor putea forma o majoritate pentru guvernare.

El a jurat că va rămâne populist, declarând solemn: „Cine ascultă poporul îşi face profesia şi munca”.

Coaliţia dreapta/extrema-dreaptă

Aşa cum anunţaseră sondajele, coaliţia formată din Forza Italia (FI, centru-dreapta) a lui Silvio Berlusconi şi Liga Nordului (extrema-dreaptă) a lui Matteo Salvini a obţinut circa 37% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a 90% din buletinele de vot.

Spre surprinderea generală însă, Liga a obţinut 18% din voturi, mult peste Forza Italia (14%).

Dată fiind complexitatea sistemului electoral, care combină votul proporţional şi cel majoritar, este încă prea devreme pentru a se cunoaşte rezultatul acestor voturi în ceea ce priveşte numărul de deputaţi şi senatori, însă o majoritate absolută pare puţin probabilă.

Guvernul 5 Stele

Mişcarea 5 Stele (M5S), populistă, născută în 2009 din vechea clasă politică, a devenit primul partid din ţară, cu 32% din voturi, ceea ce este însă insuficient pentru a obţine o majoritate în parlament.

O alianţă ‘antisistem’ între M5S şi Liga pare a fi singura care ar putea obţine această majoritate, chiar dacă ea dă fiori reci Bruxellesului. Liderii celor două formaţiuni au respins până acum această posibilitate.

O altă opţiune ar fi lansarea de negocieri cu Partidul Democrat (PD, centru stânga) şi cu micile partide de stânga. Pentru a fi posibil acest lucru, Matteo Renzi, care a jurat să nu facă vreodată o alianţă cu ‘extremiştii’, ar trebui să cedeze conducerea PD altcuiva. Astfel de discuţii au avut loc în 2013, fără a se ajunge la un acord. M5S s-a schimbat însă şi Luigi Di Maio s-a arătat mai deschis către dialog. Mai mult, cu 19% din voturi, PD nu se mai află într-o poziţie de forţă.

Marea coaliţie

Bruxellesul şi pieţele financiare au mizat pe un fel de ‘mare coaliţie’, după modelul german, între FI şi PD, cu sprijinul grupurilor mai mici ‘eurofile’ şi chiar al unor ‘dezertori’ ai Ligii.

Însă cifrele disponibile în prezent nu par să arate o astfel de posibilitate.

Potrivit estimărilor mass-media pe baza rezultatelor încă parţiale de luni dimineaţă, PD ar avea doar 107 deputaţi şi FI 102: chiar cu participarea partidelor mici, care nu au avut rezultate prea bune la scrutinul de duminică, totalul este încă departe de majoritatea necesară de 316 deputaţi.

Fără majoritate parlamentară

Fără obţinerea unei majorităţi, preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, va trebui să lase în funcţie actualul guvern al lui Paolo Gentiloni (centru stânga), care nu are nevoie de votul de încredere al noului parlament pentru a gestiona problemele curente.

Totuşi, procedura va necesita timp. Cele două camere se vor întruni pentru prima dată pe 23 martie pentru a-şi alege preşedinţii şi pentru a constitui grupurile parlamentare. Doar atunci Mattarella va începe consultările.

Nu ar fi o surpriză pentru Italia care a învăţat să trăiască în incertitudine: mai mult de 60 de guverne au existat de la proclamarea Republicii în 1946.

Potrivit rezultatelor încă parţiale ale alegerilor, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) a devenit primul partid al ţării, cu peste 31% din voturi. Coaliţia formată din Forza Italia a lui Silvio Berlusconi şi Liga lui Matteo Salvini (extrema dreaptă) ar obţine circa 37%, mult peste rezultatul obţinut de Partidul Democrat (centru-stânga) al lui Matteo Renzi (19%).

Anterior…

Lunga noapte a numărării buletinelor de vot după alegerile parlamentare din Italia au oferit de la început o singură certitudine: stânga tradiţională şi în prezent la putere s-a prăbuşit, comentează AFP.

Partidul Democrat (PD) al fostului premier Matteo Renzi ar realiza, potrivit mai multor estimări, cel mai prost rezultat de la înfiinţarea sa în 2007.

„Este clar pentru noi că am suferit o înfrângere evidentă”, a comentat Maurizio Martina, unul dintre cei mai înalţi responsabili ai PD şi ministru al agriculturii în guvernul actual.

„Datele care se prezintă sunt clar sub aşteptările noastre”, a adăugat el.

Potrivit mai multor estimări, PD se situează între 18% şi 19% atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor.

Chiar dacă aceste date trebuie privite cu multă prudenţă din cauza complexităţii sistemului electoral italian, sunt foarte departe de cele 40% înregistrate de partid la europenele din 2014 sau chiar de cele 25% de la ultimele parlamentare, în 2013.

Potrivit agenţiei de presă AGI, liderul PD, Matteo Renzi, are în vedere posibilitatea de a demisiona, chiar dacă orice decizie va fi luată în mod colegial de conducerea partidului.

Până în prezent, Matteo Renzi a exclus categoric această posibilitate, dar, dacă rezultatul final va fi aşa cum îl indică estimările – cu PD sub pragul psihologic de 20% -, îi va fi dificil să îşi păstreze funcţia în faţa contestării interne.

Mişcarea Liberi e Uguali (Liberi şi Egali), formată din disidenţi de stânga din PD, este, de asemenea, departe de aşteptările sale, cu un rezultat sub 5%, potrivit acestor estimări.

Citeşte şi: 

ALEGERI ÎN ITALIA: Coaliţia de dreapta, pe primul loc (sondaje)

Sursa: AGERPRES

Foto: MIGUEL MEDINA/AFP/Getty Images

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.