Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Alexandra Canareica, o voce de aur

Publicat: joi, 22 martie 2018

Paradoxal, vedem în mass-media cum li se face o reclamă deşănţată unor aşa-zise “vedete” ale căror calităţi muzicale sunt greu de observat (dar stau bine la capitolul… anatomie!), iar dacă e vorba să evolueze “live”… e jale mare. Acesta este rezultatul dominaţiei agresive a posturilor de radio şi TV comerciale, unde se cântă mai mult în limbi străine (de fapt, acolo străină este limba română!). Din acest motiv, artiştilor de valoare, cu performanţe interpretative şi premii obţinute “pe bune”, nu le rămâne să se întâlnească decât în festivaluri şi pe discuri cu melomanii iubitori de muzică uşoară tradiţională, marginalizaţi la rândul lor datorită acestei politici păguboase şi, la urma urmei, anti-naţionale.

Originară din Tulcea, Alexandra Canareica posedă una din vocile cele mai frumoase ale muzicii uşoare româneşti, ceea ce i-a adus distincţii importante, de foarte tânără, la concursurile de gen: “Trofeul tinereţii” (Amara), “Steaua litoralului” (Constanţa). Extrem de muzicală, a impresionat imediat specialiştii, cucerind Premiul Uniunii compozitorilor şi muzicologilor la festivalul de la Amara (ceea ce i-a adus invitaţia pentru un recital la ediţia jubiliară din acest an) sau Premiul Criticii muzicale la festivalul de la Mamaia.

Este una din foarte puţinele interprete care se pot lăuda cu câte două premii la cele mai puternice festivaluri din ţară, la Mamaia (doar Ramona Bădescu sau Anca Ţurcaşiu au reuşit această performanţă) şi la Amara, ocazii cu care şi-a legat numele de numeroase piese de succes: Dacă n-ai fi existat” (de Jolt Kerestely), “Nu, nu mai vreau să ştiu”, “Bună dimineaţa” (ambele de Dan Dimitriu), “Să cântăm azi omenirii” (Marius Ţeicu), “Cât dorul este dor” (primă audiţie de Dinu Giurgiu), “Cu dragostea nu te juca” (Petre Găluşanu), “A fi” (Dani Constantin), “Viaţa e un dar” (Doru Căplescu), “Când iubirea a înmugurit”, “Te voi iubi, te voi cânta” (ambele de Gheorghe E. Marian), “Hai la plimbare” (Mihai Constantinescu), “Anii mei” (Petre Magdin), deci melodii foarte diferite ca factură, dovedind înzestrări muzicale de excepţie. Interpretarea acestor cântece i-a adus premiile amintite, dar şi un Trofeu de o strălucire inegalabilă, “Steaua fără nume”. A cucerit acest trofeu chiar la ultima ediţie a concursului, alături de craioveanca Ramona Bădescu, ambele primind nota 10 pe linie din partea juriului, Ramona cântând, în proba specială, la pian, iar Alexandra la vioară (absolvise atunci Liceul de muzică din Galaţi). Ulterior a absolvit şi Conservatorul, fiind în prezent profesoară de canto la Şcoala de arte din Tulcea. În primele etape ale concursului televizat, Canareica evoluase alături de Alina Mavrodin (şi ea deţinătoare a Trofeului), Florina Cupşa, Valeriu Crişan. Remarcată imediat de organizatorii de spectacole şi de impresari, valoroasa artistă a luat parte la numeroase turnee naţionale, în cursul cărora a fost aplaudată de zeci de mii de spectatori, în concerte în care i-a avut colegi de scenă pe Gabriel Dorobanţu, Gabriel Cotabiţă, Anca Ţurcaşiu, Cătălin Crişan, Natalia Guberna sau Daniel Iordăchioae. Spectatorii de pe litoral, în fiecare vară, i-au apreciat de asemenea talentul şi repertoriul de mare diversitate, în show-uri explozive şi de neuitat, în companii cu adevărat ilustre: Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Jean Constantin, Angela Similea, Nae Lăzărescu, Mirabela Dauer, Vasile Muraru, Anastasia Lazariuc, Mihai Constantinescu, Gabriel Dorobanţu, Ştefan Hruşcă, Doru Octavian Dumitru, ceea ce vorbeşte de la sine.

A fost câţiva ani solistă a Ansamblului artistic “Rapsodia Română”, la Bucureşti, străbătând ţara în lungi turnee împreună cu colegii ei şi anume Carmen Rădulescu, Viorela Filip, formaţia Roşu şi Negru. După aceste “rodaje” în ţară, timp de 11 ani a cântat pe cele mai importante scene ale hotelurilor de lux din Egipt, Iordania şi Siria, cu un succes garantat, deoarece cântă impecabil în limbile engleză şi franceză şi posedă un repertoriu incluzând zeci de hit-uri internaţionale la zi, dar şi piese nemuritoare, de tip “evergreen”.

În ultimii 6 ani a fost o prezenţă permanentă pe afişul spectacolului de imens succes “Ultimul romantic” (slavă Domnului că mai avem romantici şi la microfon, şi în sală, cu nostalgia cântecelor frumoase, care nu se vor demonetiza nicicând…), într-un colectiv de romantici unul şi unul: Alexandru Jula (care dă titlul spectacolului după numele unui disc al său), Stela Enache, Gabriel Dorobanţu, Ileana Şipoteanu, Marina Florea, Jean Paler, cu reprezentaţii la Sibiu, Galaţi, Zlatna, Şimleul Silvaniei, Buhuşi sau Isaccea.

În ultima vreme, graţie pregătirii muzicale academice, Alexandra Canareica a prins curaj şi semnează, muzică şi versuri, câteva foarte reuşite piese pop-rock, orchestrate de chitaristul, tulcean şi el, Florin Laghia. Aşa că aşteptăm cu nerăbdare să reunească toate melodiile ei de succes pe un album, pentru că este nevoie ca aceşti interpreţi din “generaţia de aur” să răspundă iubirii marelui public, spectatorilor de o anumită vârstă, educaţie, condiţie. Aşa încât, dragă Alexandra Canareica, pune-ţi vocea remarcabilă, farmecul, muzicalitatea în slujba altor cântece de neuitat şi încântă-ne mulţi ani de-acum înainte, alături de colegii de generaţie!

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=94886

Publicat de la data mart. 22 2018. Categorii ARMONII ȘI DISONANȚE by TAVI URSULESCU.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 octombrie 2019, 8:06
 

NNE
Ceaţă
8°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 8°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:34
Apus: 18:27
Prognoza 19 octombrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
23°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Senin
10°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 03:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Galaţi;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Vaslui; Se vor semnala : Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m și izolat sub 50 m.
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 00:00 si 03:00 In zona : Județul Bacău: Roșiori;Județul Neamţ: Roman, Săbăoani, Roznov, Borlești, Tămășeni, Cordun, Horia, Doljești, Gherăești, Zănești, Podoleni, Rediu, Trifești, Ion Creangă, Sagna, Români, Icușești, Botești, Bârgăuani, Cândești, Mărgineni, Bahna, Secuieni, Ștefan cel Mare, Costișa, Oniceni, […]

Loto

Horoscop

  • 234.511 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team