ANAF „calare” din nou pe organizatorii de evenimente. Ce risca DJ de nunti si restaurantele cu formatie?

Dupa operatiunea de succes Ballroom pe care ANAF a desfasurat-o anul trecut in perioada 5-11 iulie 2017, Agentia Nationala de Administrare Fiscala se pregatesta sa dea lovitura din nou. In cadrul operatiunii Ballroom, in doar o saptamana ANAF a executat peste 285 de societati din categoria organizatorilor de evenimente: restaurante, terase, detinatori de sali de nunta, agentii de evenimente etc, recuperand taxe si impozite de peste 2 milioane de lei si aplicand sanctiuni drastice.

Urmeaza etapa a doua a operatiunii – pe cine tinteste mai noi ANAF?

Conform legii, organizatorii de evenimente, in principal hotelurile si restaurantele care detin formatii sau care lucreaza cu DJ pentru evenimente, sunt obligati sa plateasca lunar o suma de bani semnificativa, aceasta putand ajunge si pana la 1800 RON, pentru drepturi de autor asupra muzicii pe care o ruleaza in cadrul locatiilor.

Multi comercianti sustin ca aceasta lege este o idiotenie, insa ea exista si ar trebui respectata de toti. Insa, conform ANAF, foarte putini din acestia ajung sa plateasca statului aceste taxe. Operatiunea Ballroom de anul trecut va putea sa prinda o noua forma in aceste conditii si sa continue si acest an cu sanctionarea DJ-ilor si formatiilor care nu platesc drepturile de autor.

„Restaurantele, barurile si fast-food-urile de peste 500 de mp din orase trebuie sa plateasca o suma de 350 de lei pe luna (la care se adauga 50 de lei pentru fiecare 100 mp in plus) pentru muzica ambientala difuzata.”

Iar muzicantii si DJ-ii care acompaniaza evenimentele sau localurile care ii angajeaza si gazduiesc pe acestia trebuie sa plateasca conform legii o taxa de 100 de lei. In judetul Timis cei mai multi dintre proprietarii de hoteluri sau sali de eveniment retin la locul desfasurarii evenimentului aceste sume, deduse din leafa celor ce urmeaza sa asigura muzica, platind astfel darile catre stat. Insa nu toate judetele din tara sunt la fel de fericite.

Ce sanctiuni ii asteapta pe cei ce nu se conformeaza?

Ei bine, pentru cei ce refuza sa plateasca aceasta taxa situatia nu este tocmai roz. Pe acestia ii asteapta un dosar penal, deoarece, conform datelor ANAF, nerespectarea acestei obligatii este o cauza penala.

De asemenea, pe langa amenzile pe care trebuie sa le plateasca cei ce nu respecta aceste norme, orice intarziere va fi taxata cu 0.5% din suma ce trebuie platita, pentru fiecare zi de intarziere. Iar acest procent este unul urias, dat fiind faptul ca termenul de plata este ziua a 15a a lunii in curs pentru care se face plata.

Asadar, ca DJ sau muzicant de eveniment v-ati putea trezi cu amenzi de sute de mii de lei pentru o simpla taxa neplatita la timp.  

 

Sursa: trendydj.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.