Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ANCOM propune dereglementarea pietei de gros a serviciilor de linii inchiriate

Publicat: luni, 14 mai 2018

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat in dezbatere publica intentia de a retrage obligatiile impuse Telekom Romania Communications S.A. pe piata serviciilor de linii inchiriate – segmente terminale, cu capacitati de transmisie de pana la si inclusiv 2Mbps. Aceasta dereglementare este rezultatul unui demers periodic de reanalizare a pietelor susceptibile de reglementare ex ante din sectorul comunicatiilor, unul dintre cele mai importante instrumente ale reglementatorului pentru asigurarea concurentei, creat de cadrul de reglementare european si implementat in Romania de ANCOM.

Revizuirea pietei de linii inchiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie de pana la si inclusiv 2 Mbps

Piata furnizarii serviciilor de linii inchiriate – segmente terminale, cu capacitatea de transmisie de pana la si inclusiv 2 Mbps a fost identificata de Autoritate ca fiind relevanta si a fost analizata in cursul anului 2010. In prezent, aceasta piata corespunde pietei de gros a serviciilor acces la puncte fixe de calitate de superioara (piata nr. 4 din Anexa la Recomandarea Comisiei Europene 2014/710/EU[1]).

Documentul supus consultarii publice de ANCOM vizeaza revizuirea definitiei pietei relevante identificate in cursul anului 2010, a situatiei concurentiale si, respectiv, a obligatiilor specifice impuse pe aceasta piata, precum si necesitatea definirii unor noi piete relevante, in vederea mentinerii, retragerii sau modificarii obligatiilor in vigoare sau impunerii de noi obligatii, tinand cont de modificarile din Recomandarea Comisiei Europene 2014/710/EU.

Serviciile de acces de calitate superioara furnizate la puncte fixe, pe piata de gros, se refera atat la serviciile de linii inchiriate, cat si la orice alte servicii de acces, cu functionalitati similare liniilor inchiriate si au un rol esential in furnizarea de servicii de comunicatii electronice pe piata cu amanuntul (in mod particular de servicii de linii inchiriate si servicii VPN) societatilor private de marime medie si mare sau institutiilor publice, fiind folosite inclusiv de anumiti furnizori in scopul extinderii acoperirii propriilor retele, in zonele unde nu sunt prezenti.

Rezultatele analizei de piata

Pentru determinarea pietei relevante, evaluarea situatiei concurentiale, precum si pentru a stabili cele mai potrivite instrumente de reglementare ex ante, ANCOM a analizat o serie de indicatori (economici, tehnici, statistici) si criterii relevante in acest sens.

In urma aplicarii acestor criterii, a rezultat ca piata relevanta identificata include atat serviciile de linii inchiriate – segmente terminale cu interfete traditionale (analogice si digitale traditionale), serviciile de linii inchiriate – segmente terminale cu interfete alternative (in principal, Ethernet), cat si serviciile de acces  dedicat, transparent si simetric – segmente terminale, pentru furnizarea serviciilor de tip VPN.

Rezultatul analizei concurentiale pe piata astfel identificata arata ca nici un furnizor nu detine putere semnificativa pe piata serviciilor de acces de calitate superioara, in timp ce furnizorii alternativi,  beneficiari ai serviciilor de acces cu interfata traditionala cu capacitati de pana la si inclusiv 2Mbps, reglementate in prezent, au acces la solutii alternative pe piata.

Astfel, Autoritatea propune ca masurile de reglementare impuse anterior societatii Telekom Romania Communications S.A. sa fie retrase. In acelasi timp, pentru a asigura o perioada tranzitorie pentru ceilalti operatori, in calitate de cumparatori de servicii de la Telekom Romania Communications S.A., Autoritatea propune ca obligatiile de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, de transparenta, de nediscriminare si control al tarifelor sa fie mentinute pe o perioada tranzitorie de 1 an de la data intrarii in vigoare a acestei decizii. De asemenea, ANCOM propune retragerea obligatiei de evidenta contabila separata incepand cu exercitiul financiar aferent anului 2018.

Procesul de consultare publica

Proiectul de decizie privind identificarea pietei relevante corespunzatoare serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioara poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 11.06.2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la Registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresaconsultare@ancom.org.ro.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=97383

Publicat de la data mai 14 2018. Categorii IT & C, IT&C.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

16 decembrie 2018, 21:00
 

E
Precipitaţii
2°C
11 km/h
Perceput de temperatură: -2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 17 decembrie 2018
Zi
 

NE
Precipitaţii
2°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Ploaie cu zăpadă
-1°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 18:30 si 20:00 In zona : Județul Suceava: zona joasă;Județul Bacău: Bacău, Onești, Moinești, Buhuși, Sascut, Balcani, Poduri, Răcăciuni, Helegiu, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Cleja, Mănăstirea Cașin, Berești-Tazlău, Faraoani, Gârleni, Luizi-Călugăra, Berzunți, Căiuți, Livezi, Târgu Trotuș, Corbasca, Bârsănești, Pârgărești, Nicolae […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:00 si 20:00 In zona : Județul Buzău: zona de munte;Județul Buzău: Mânzălești, Bisoca; Se vor semnala : precipitații mixte care local depun polei
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 17:00 si 20:00 In zona : Județul Vaslui;Județul Bacău: Podu Turcului, Răchitoasa, Stănișești, Filipești, Glăvănești, Motoșeni, Parincea, Ungureni, Plopana, Dealu Morii, Găiceana, Negri, Traian, Lipova, Filipeni, Vultureni, Odobești, Colonești, Dămienești, Roșiori, Secuieni, Oncești, Izvoru Berheciului;Județul Botoşani;Județul Neamţ: Roman, Săbăoani, […]

Loto

Horoscop

 • 161.378 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team