Angajații străini, la mare căutare în România

Un studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC) relevă că aproximativ 25% dintre firmele chestionate iau în calcul importul de forță de muncă pentru a-și acoperi deficitul de angajați.

Cererea este considerabil mai mare în cazul forței de muncă necalificate sau sezoniere, iar companiile care și-au exprimat intenția de a apela la muncitori străini provin preponderent din sectoare precum hoteluri și restaurante, construcții sau agricultură.

O tendință similară a apărut, conform studiului, în servicii de tip business process solution și IT&C.

România se confruntă cu un deficit acut al forței de muncă, mai ales în sectoarele menționate, ca urmare a migrației, problemelor demografice sau ale sistemului educațional din ultimele decenii.

Potrivit estimărilor PwC, pentru a susține o creștere economică de 3,5% este nevoie de încă 1 milion de angajați, până în 2022.

Deși companiile spun că găsesc greu angajați, România are una dintre cele mai mari ponderi ale populației inactive din Uniunea Europeană, potrivit analizei Paywell.

În același timp ne confruntăm cu o situație paradoxală: avem una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Uniunea Europeană, de 3,2%, cea mai mică din ultimii 30 de ani, dar avem al treilea cel mai ridicat nivel al populației inactive dintre statele membre.

Studiul salarial și de beneficii PayWell România 2019 a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 100 de companii private mari și mijlocii din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail și hotelier și analizează nivelurile salariale și politicile de remunerare.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.