Asociația Pro Democrația cere parlamentarilor să nu împartă România în feude

Conducerea Asociației Pro Democrația a transmis o scrisoare deschisă către liderii partidelor parlamentare referitoare la procesul descentralizarii administrației publice. Prezentăm documentul:

Consiliul de Conducere al Asociației Pro Democrația a luat act cu surprindere și îngrijorare de propunerea privind adoptarea unei Ordonanțe de Urgență inițiată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice privind luarea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale. Orice proces de reformă administrativă, și cu atât mai mult o modificare legislativă cu un impact greu de anticipat asupra vieții românilor, ar trebui să urmeze unei ample și deschise dezbateri publice, iar mai apoi să parcurgă procedura legislativă standard. Considerentul urgenței promovat de Guvern nu ne apare ca un argument valid câtă vreme procesul descentralizarii administrației publice se află pe agenda tuturor partidelor parlamentare de mai mulți ani, timp în care atât dezbaterea publică, cât și cea parlamentară ar fi fost posibile.

Consideram această situație cu atât mai gravă cu cât afectează atribuțiile guvernului și funcționarea statului de drept, schimbând raportul de forțe între nivelurile administrației publice din România. Mai mult, creșterea atribuțiilor județelor in forma propusa de MDRAP – dincolo de consecințele perioadei de austeritate bugetară asupra politicii de personal – afectează, de fapt, in mod negtiv procesul de regionalizare pe care Guvernul și l-a asumat și în privința căruia au fost deja organizate dezbateri publice, inclusiv de catre asociația noastra. Dacă în privința regionalizării au fost supuse dezbaterii aspectele care presupun modificarea prevederilor constituționale, adoptarea unei OUG care va modifica rolul și atribuțiile Guvernului în raport cu administrația județeană pare să se plaseze în afara cadrului constituțional existent și riscă să inhibe elaborarea unor politici naționale eficiente. Pe de altă parte, câtă vreme guvernul renunță la rolul său de coordonatore al politicilor publice și luând în considerare experiențele precedente, avertizăm asupra riscului crescut de politizare și clientelizare a structurilor administrative județene. Aceste „măsuri” discutate în spatele ușilor închise între „reprezentanții” partidelor riscă să blocheze România. Să nu transformăm țara într-o asociere de „feude ”! Și așa, puterea reală a așa numiților „baroni” a crescut exponențial în ultimii cinci ani, iar consecințele pozitive ale acestor „prefaceri” nu au putut fi observate.

Vă reamintim totodată că una din promisiunile electorale ale actualei coaliții guvernamentale a fost chiar aceea de a nu utiliza în mod excesiv procedura Ordonanțelor de Urgentă. În ciuda acestui angajament, Guvernul a adoptat deja aproape 100 de ordonanțe de urgență în condițiile în care dispune de sprijinul unei majorități parlamentare consistente. În continuare rolul legislativ al Parlamentului este eludat, iar în consecință încrederea în democrația reprezentativă scade vertiginos.

Vă adresam aceasta scrisoare deschisă pentru a solicita stoparea demersului de adoptare a Ordonanței de Urgentã a Guvernului privind stabilirea unor mãsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de ministere și celelalte organe de specialiate ale administrației publice centrale prin procedura actuală și inițierea unor dezbateri publice largi și deschise care să se finalizeze cu un proiect de lege redactat în spiritul interesului public, care să răspundă preocupărilor cetățenilor și nu doar intereselor clientelei locale a partidelor politice.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.