Asociaţia Română a Băncilor: Educaţia financiară nu ar trebui să fie o materie opţională
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) îşi doreşte să se implice în elaborarea Strategiei Naţionale de Educaţie Economică, unul dintre pilonii de bază fiind educaţia financiară, iar cât timp economia nu este opţională, nici educaţia financiară nu ar trebui să fie o materie opţională, a declarat, joi, Florin Dănescu, preşedinte executiv al ARB, la conferinţa de lansare a „Manualului practic pentru utilizatorul de servicii financiare”, organizată joi.
„Asociaţia Română a Băncilor îşi doreşte să se implice în elaborarea Strategiei Naţionale de Educaţie Economică, unul dintre pilonii de bază fiind educaţia financiară. Ne dorim ca educaţia financiară să devină materie obligatorie în şcoli. Cât timp economia nu este opţională, nici educaţia financiară nu ar trebui să fie o materie opţională”, a spus Dănescu.
În premieră pentru industria financiară din România în materie de proiecte educaţionale comune în beneficiul consumatorilor, membrii Platformei de Educaţie Financiară lansează Manualul practic pentru utilizatorul de servicii financiare. Documentul reprezintă o sinteză de informaţii utile clienţilor actuali şi viitori care utilizează servicii şi produse financiare sau oricărei persoane care doreşte să se familiarizeze cu concepte din piaţa bancară, piaţa de capital, asigurări, pensii şi leasing.
Manualul practic este disponibil pentru toţi consumatorii pe www.educatiefinanciara.info şi www.arb.ro, dar va fi postat şi pe site-urile membrilor Platformei.
În acest context, Florin Dănescu a menţionat că membrii Platformei de Educaţie Financiară mizează pe o colaborare interinstituţională care să vizeze promovarea conţinutului acestui manual la nivelul diverselor eşaloane de învăţământ.
„Cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale ne dorim ca acest manual să fie distribuit profesorilor care susţin orele opţionale de Educaţie Financiară şi să reprezinte încă un pas în atingerea dezideratului comun ca educaţia financiară să ajungă disciplină obligatorie în programele şcolare”, a afirmat Dănescu.
Potrivit acestuia, Platforma de Educaţie Financiară este un program al industriei financiare din România care are ca obiectiv creşterea nivelului de educaţie financiară în România.
„În urmă cu doi ani vă prezentam, chiar în sediul IBR, un material care arăta că nivelul de educaţie financiară plasa România pe unul din locurile codaşe, la nivel mondial – respectiv pe poziţia 123 din 143 de ţări şi pe ultimul loc în Uniunea Europeană. România este poziţionată la urma clasamentelor europene în materie de intermediere financiară, cu doar 27%, şi incluziune financiară. Aproximativ 40% dintre românii adulţi nu sunt bancarizaţi, în condiţiile în care media statelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte incluziunea financiară este de 90%. Strategia de dezvoltare a României ar trebui să includă tactici de atenuare a deficitelor în raport cu mediile europene, inclusiv pe această linie a educaţiei. Atât educaţia financiară, cât şi incluziunea financiară sunt absolut necesare dacă vrem să creştem nivelul de trai, bunăstarea economică la nivelul fiecărui cetăţean”, a spus Dănescu.
Platforma de Educaţie Financiară concentrează 21 de entităţi public-private, respectiv: Academia de Studii Economice din Bucureşti, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România, Asociaţia Analiştilor Financiar – Bancari din România, Asociaţia Brokerilor, Asociaţia de Plăţi Electronice din România, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, Asociaţia Română a Băncilor, Asociaţia Română a Brokerilor de Credite, Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional, Asociaţia Societăţilor Financiare din România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Banca Naţională a României, Bursa de Valori Bucureşti, Consiliul Patronatelor Bancare din România, Depozitarul Central, Institutul Bancar Român, Mastercard România, Ministerul Educaţiei Naţionale, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România şi Visa România.
Sursa: AGERPRES