Bacon cu până la 10 aditivi și 4g de sare

Infocons a realizat un studiu pentru determinarea valorilor nutriționale înscrise pe etichetele produselor de tip bacon. În cadrul studiului, au fost examinate 17 produse, de la următorii producători/distribuitori: SC Luca SRLSC H&E Reinert SRLSC Aldis SRL, SC Elit SRL, Perutnina Romania SRL, Metro Cash&CarrySC Angst RO SRLSC Romania Hypermarche SAMeda Prod ’98 SAIfantis Romania SACarrefour Romania SASC Auchan Romania SASC Diana SRLSC Cristim 2 Prod SRL si SC Mega Image SRL.

 

Rezultatele studiului au fost următoarele:

 

  1. Din punct de vedere al aditivilor alimentari (E-uri)

 

Toate produsele studiate au conținut aditivi alimentari – minimul a fost de 1 aditiv, regăsit în 3 produse diferite.

 

10 este numărul cel mai mare de aditivi alimentari regăsit în produsele studiate.

 

5 aditivi alimentari au fostregăsiți, în medie, în produsele studiate

 

Produsele cu cele mai multe E-uri au fost:

 

Nume Cod E-uri Nr. E-uri
Bacon Auchan 500g E1200E451E452E300E316, E407E331E621E250E120 10
Bacon Afumat 350g Luca E450iE452E407E316E331, E301E120E250E251 9
Selgros Bacon E450iE452E407E316E325, E331E621E250 8
Bacon Meda 150g E450iE451E262E250E331, E301E621 7
Aro Bacom E450iE452E407E301E120, E250 6

 

La polul opus, produsele cu cele mai puține E-uri au fost:

 

Nume Cod E-uri Nr. E-uri
Aldis Bacon crud uscat afumat E250 1
Bacon crud-uscat  Reinert 100g E250 1
Pikok Bacon 100g E250 1
365 Bacon afumat cuburi 250g E301E250E251 3
Angst Bacon E452E250E316 3
Carrefour Bacon – mic dejun 100g E301E250E251 3

 

Puteți vedea aici tabelul complet al studiului cu privire la aditivii alimentari.

 

Nitritul de sodiu (E250) este cel mai întâlnit aditiv printre produsele studiate, fiind prezent în toate cele 17 produse.

 

47% din produsele studiate au avut în componență difosfați de sodiu (E450).

47% din produsele studiate au avut în componență polifosfați (E452).

41% din produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).

41% din produsele studiate au avut în componență caragenan (E407).

41% din produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).

 

Aditiv Numărul de produse în care acesta a fost întâlnit
E250 17
E450 8
E452 8
E316 7
E407 7
E301 7

 

Citește și:

 

– Vezi aici un studiu comparativ pe crenvurști

 

– Află mai multe despre guma de carruba – E410

 

  1. Din punct de vedere al proteinelor

 

Cantitatea de proteine regăsită în produsele studiate s-a situat între 12 și 22.7 grame.

 

12 grame este cantitatea cea mai mică de proteine regăsită în produsele studiate.

 

22.7 grame este cantitatea maximă de proteine regăsită în produsele studiate.

 

16.69 de grame este media proteinelor regăsite în produsele studiate.

 

Puteți vedea aici tabelul complet al studiului cu privire la proteine.

 

  1. Din punct de vedere al valorii energetice

 

Valorile energetice ale produselor s-au situat între 183.4 și 453 de kcal.

 

183.4 kcal este cea mai mică valoare energetică regăsită în produsele studiate.

 

453 kcal este cea mai mare valoare energetică regăsită în produsele studiate.

 

292.42 kcal a fost valorea energetică medie înregistrată de produsele studiate.

 

Puteți vedea aici tabelul complet al studiului cu privire la valoarea energetică.

 

Citește și:

 

– Care este costul total al alimentelor rispite anual la nivelul UE?

 

  1. Din punct de vedere al glucidelor și zaharurilor

 

Cantitatea de glucide regăsită în produsele studiate s-a situat între 0.47 și 5 grame.

 

0.47 grame este cantitatea minimă de glucide regăsită în 2 din produsele studiate.

 

5 grame este cantitatea maximă de glucide regăsită în produsele studiate.

 

1.40 grame de glucide au avut, în medie, produsele studiate.

 

Cantitatea de zaharuri regăsită în produsele studiate s-a situat între 0.1 și 1.5 grame.

 

0.1  grame (echivalentul a 0.04% din totalul de glucide al produsului) a fost cantitatea minimă de zaharuri din produsele studiate.

 

1.5 grame (echivalentul a 100% din cantitatea de glucide a produsului) a fost cantitatea maximă a zaharurilor din produsele studiate.

 

0.66 de grame a fost media zaharurilor regăsite în produsele studiate ( echivalentul a 47% din totalul glucidelor.

 

Puteți vedea aici tabelul complet al studiului cu privire la glucide și zaharuri.

 

  1. Din punct de vedere al grăsimilor și al acizilor grași

 

Cantitatea de grăsimi regăsită în produsele studiate s-a situat între 12.2 și 40 de grame.

 

12.2 grame a fost cantitatea minimă de grăsimi regăsită în produsele studiate.

 

40 de grame a fost cea mai mare cantitate de grăsimi regăsită în 2 dintre produsele studiate.

 

24.46 de grame a fost media grăsimilor regăsite în produsele studiate.

 

Cantitatea de acizi grași saturați regăsită în produsele studiate s-a situat între 5.2 și 28.5 grame.

 

5.2 grame (echivalentul a 42% din cantitatea de grăsimi a produsului) este cantitatea minimă de acizi grași regăsiți într-unul din produsele studiate.

 

28.5 grame (echivalentul a 100% din cantitatea de grăsimi a produsului) este cantitatea maximă de acizi grași regăsiți într-unul din produsele studiate.

 

10.13 grame este media acizilor grași din produsele studiate, echivalentul a 41% din totalul cantității de grăsimi.

 

Puteți vedea aici tabelul complet al studiului cu privire la grăsimi și acizi grași saturați.

 

  1. Din punct de vedere al sodiului

 

Cantitatea de sare regăsită în produsele studiate s-a situat între 1.7 și 4 grame.

 

1.7 grame este cantitatea minimă de sare din produsele studiate.

 

4 grame este cantitatea maximă de sare din produsele studiate – echivalentul a 80% din cantitatea zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

 

2.80 grame este media cantității de sare regăsită în produsele studiate.

 

Puteți vedea aici tabelul complet al studiului cu privire la nivelul de sodiu.

 

Carnea procesată este unul din tipurile de alimente cele mai bogate în sare, principala sursă a sodiului prezent în alimente. Consumul excesiv de sodiu este, de cele mai multe ori, o cauză a hipertensiunii, și poate mări riscul producerii unui infarct sau al unui accident vascular cerebral. În România, media anuală a accidentelor vascular cerebrale suferite s-a dublat în acest deceniu față de perioada 2000-2010.

 

Tabelul integral al studiului poate fi accesat aici.

 

Sorin Mierlea, președinte InfoCons:

 

 

 

E-uri sărate? Sau sare cu E-uri? Până la urmă nici nu mai știm ce consumăm cu adevărat. Campania de monitorizare prin studii comparative are scopul de a trage un semnal de alarmă, de a ne face să conștientizăm și să ne informăm cu privire la realitatea din produsele pe care dorim să le cumpărăm și să le consumăm. Celebra slăninuță cu carne, cunoscută mai nou ca bacon, pare inofensivă.Citind însă eticheta, vedem că are, pe de o parte, foaaaarte multă sare. Așadar, la un singur mic dejun, am cam terminat cu sarea pentru ziua respectivă. De asemenea, este ‘condimentată’ cu diferite E-uri, care nu întotdeauna sunt de nota 10, dar pot ajunge la acest număr. Noi am citit etichetele pentru tine, te informăm, mai trebuie doar să fii și tu atent și mai ales să alegi în cunoștință de cauză. Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru a vedea exact ce consumi!

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.