Becurile fluorescente, dușmanul ochilor
Ochii au parte de un tratament nociv, în timpul serviciului. Lucrând toată ziua la lumina unui bec fluorescent puternic, vederea poate suferi leziuni permanente, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană (ANU) din Canberra, Australia, relatează Mnn.com.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că cele 40 de ore de muncă petrecute de-a lungul unei săptămâni la lumina becurilor fluorescente (utilizate de obicei în clădirile de birouri, şcoli şi alte spaţii comerciale) cresc riscul de catarctă şi de dezvoltare a unei boli de ochi numită pterigia (în care un ţesut non-cancerigen creşte pe porţiunea albă a ochiului şi poate în cele din urmă să obstrucţioneze vederea).
Vinovatul pentru această problemă? Radiaţiile ultraviolete. Becurile sau neoanele fluorescente “reci” sau “de un alb strălucitor” (pe care unii oameni le consideră “bune”, căci imită lumina zilei), emit de fapt lumină ultravioletă, egală sau mai puternică decât cea a Soarelui, iar acest tip de lumină poate provoca leziuni ireparabile la nivelul ochiului.
Peste jumătate dintre americani au cataractă până la vârsta de 80 de ani, în timp ce 17% suferă de această problemă la 40 de ani. Afecţiunea devine mai obişnuită odată cu vârsta, dar expunerea continuă la lumini fluorescente albe-reci ar putea determina dezvoltarea timpurie a cataractelor.
Mai multe pe Financiarul.ro