Published On: joi, Sep 26th, 2013

BICIUL DE RAHAT – Andrei ALEXANDRU

Share This
Tags

Înainte să intru în subiect, țin să fac o scurtă remarcă. De ceva vreme, agenda publică și oficială e ocupată doar de problema câinilor și de afacerea „Roșia Montana”, fără ca rezolvarea vreuneia din aceste teme să ne dea vreo speranță că Guvernul duce Țara pe direcția bună. Cu câinii eutanasiați, adoptați sau altă soluție, vom avea același PIB. Cu sau fără afacerea ”Roșia Montana”, Guvernul nu dă semne că are vreo idee, vreo strategie de dezvoltare a Țării, fie și pe termen scurt. Dacă afacerea cade, subiectul e închis după multe și inutile consumuri de timp și alte resurse. Dacă afacerea merge mai departe, avem o dovadă suplimentară că Ponta&Co sunt total lipsiți de imaginație și competență economică, pentru că ei tratează România ca pe un soi de țară africană, pentru care singurul mod de a câștiga ceva bani este exploatarea zăcămintelor naturale, respectiv, diversele metale depozitate de natură în munții noștri.
”Să faci bici din rahat și să mai și pocnească !”, umblă o vorbă printre români. Prin declarații și comportament, cam asta încearcă să facă de ceva vreme Ilie Sârbu. Eu nu cred că Sârbu e un prost, dar rezultatul acțiunilor sale politice au un efect asemănător cu cele de acum câțiva ani ale lui Geoană: îl duc în ridicol, ca și cum ar fi prost. Nu e primul politician care, ajuns să aibă o oarecare influență decizională la vârful unui partid, devine brusc conștient că e o mare valoare, că are dreptate totdeauna, că orice propoziție ieșită din gura sa devine literă de lege pentru muritorii de rând și că, în general, toți trebuie să ia poziția de drepți în fața sa. E o iluzie, o boală pe care o contractează majoritatea celor fără operă, a veleitarilor, a celor pentru care politica e un mijloc de îmbogățire rapidă și nu de a face bine celor care i-au acordat mandatul.
Pe post de exemplu în susținerea afirmațiilor de mai sus, mă voi folosi de interviul acordat de socrul mic pentru publicația ”Gândul”. În mare, mesajul său către Crin Antonescu sună cam așa: PSD poate la prezidențiale fără tine, dar tu nu poți fără PSD, așa că ”ciocu’ mic” și fii ascultător ! Electoratul nostru face cum îi cerem noi, liderii PSD !

În paranteză fie spus, cu sau fără ciocu’ mic, Antonescu știe că nu va fi susținut de PSD, din simplul motiv că acest partid va avea un candidat propriu, dar în acest moment ”social-democrații” nu sunt pregătiți să facă anunțul oficial care va produce ruptura.
De ce este afirmația socrului mic ridicolă ? Pentru că nici Ilie Sârbu, nici ginerele său, nici conducerea PSD nu mai au nici susținerea populară și nici credibilitatea de care se bucurau cu un an în urmă. Adică, nu mai au suficient electorat ca să se impună. Popularitatea echipei Ponta e în cădere accelerată, în ciuda propagandei bazată pe sondaje de opinie fabricate la comandă. Câți electori ar fi într-adevăr gata să mai urmeze îndemnurile politice venite dinspre conducerea PSD, după trădarea ce a urmat scrutinului de anul trecut ? PSD este cu adevărat un partid mare, dar mare a fost și în 2004, când a pierdut, și în 2008, când a pierdut, iar în 2012 a trebuit să se însoțească cu un partid de orientare diferită, ca să fie sigur că se află în barca câștigătoare. Acum, după aproape un an de guvernare neconvingătoare, chiar haotică, lucrurile nu stau deloc pe roze. Starea de spirit este asemănătoare și în grupurile parlamentare ale PSD, unde doar atmosfera de teamă instaurată de lideri întârzie exprimarea adevăratelor gânduri ale parlamentarilor privitoare la politica greșită promovată de conducerea partidului.
Prin urmare, siguranța de sine și aroganța afișate de Ilie Sârbu în ultimele sale apariții publice sunt fie o cacealma, fie o desprindere a sa de realitate. Degeaba încearcă Ilie să pocnească. Biciul e din rahat.

Comments

comments

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Switch to mobile version