Black Friday, departe de recordurile trecute
Vânzările de Black Friday se vor diminua în acest an cu circa 20% faţă de anul trecut, când au depăşit borna de 300 milioane de euro, pandemia de Covid-19 influenţând în mod semnificativ obiceiurile de consum ale românilor, arată cea mai recentă analiză Frames.
„După recordul de vânzări din 2019, Black Friday 2020 se anunţă a fi o sărbătoare a shopping-ului sub semnul austerităţii. Pandemia de COVID-19 a influenţat în mod semnificativ obiceiurile de consum. În 2020, românii nu mai cumpără atât de multe haine, produse cosmetice şi accesorii – vedetele precedentelor ediţii Black Friday – şi se vor concentra pe bunurile de strictă necesitate, care au legătură cu munca şi traiul de acasă.
Cea de-a 10-a ediţie a Black Friday a debutat deja în unele magazine, însă punctul culminant va fi pe 13 noiembrie, ziua în care cei mai mulţi jucători din IT&C, fashion, food, beauty, home&deco, servicii etc. vor organiza campanii speciale de reduceri de preţuri”, se menţionează în analiză.
Potrivit estimărilor companiei de consultanţă Frames, după un an 2019 în care Black Friday a depăşit borna de 300 de milioane de euro încasări (la nivelul întregii luni noiembrie 2019/online&offline), în acest an se estimează vânzări în scădere cu cel puţin 20%.
Dacă în 2019, cele mai vândute articole au fost cele din segmentele de fashion, beauty şi accesorii, în acest an, de Black Friday, analiza Frames estimează o focusare a clienţilor pe bunurile de strictă necesitate, care au legătură cu munca şi traiul de acasă.
„Pentru că stăm mai mult acasă, nu mai suntem atât de interesaţi de haine, de încălţăminte, de produsele cosmetice şi accesorii. O tendinţă care se resimte deja de câteva luni de zile în vânzările retailerilor din acest segment, atât din magazinele fizice, cât şi din online.
În schimb, suntem mult mai atenţi la gadgeturile pe care le folosim în contextul muncii de acasă (laptopuri/pc-uri/tablete/telefoane), condiţiile de locuire (mobilă, obiecte de încălzire-centrale termice, calorifere, obiecte de uz casnic, produse de bricolaj, aspiratoare, purificatoare de aer etc.)”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit sursei citate, scăderea vânzărilor de Black Friday va fi influenţată şi de sentimentul de incertitudine, de nesiguranţă privind viitorul.
Potrivit estimărilor companiei, vânzările totale de Black Friday se vor situa la nivelul de aproximativ 240 milioane de euro, cu aproape 10 milioane de euro sub rezultatul de vânzări din 2018 (250 milioane de euro).
Anul 2020 va consacra şi o altă schimbare majoră în ceea ce priveşte modul în care românii fac shopping. 2019 a fost primul an în care, potrivit datelor 2Performant, comenzile de Black Friday de pe telefonul mobil le-au depăşit pe cele de pe desktop (63,9%), iar procentul din valoarea totală a comenzilor a trecut de 55,7%. „2020 va consacra shoppingul pe telefon drept principalul canal de vânzare de Black Friday”, afirmă analiştii de la Frames.