BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 4,5 la sută pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit luni, a luat o hotărâre extrem de importantă pentru viitorul creditării în România. Astfel, conducerea BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,5 la sută pe an de la 5 la sută. Măsura se va aplica imediat, adică începând cu data de marți, 6 august.

CA al BNR a mai decis „gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar”, dar și menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. De asemenea, conducerea BNR a analizat şi a aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 7 august 2013.

Isărescu: Decizia de reducere a dobânzii de politică monetară este normală

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că decizia de reducere a dobânzii de politică monetară la 4,5% a fost o decizie normală, dată fiind evoluţia inflaţiei.

„Nu a fost decizie grea, a fost una normală. Ne-am uitat la evoluţia generală a inflaţiei care, în special datorită efectului de bază, va avea o mişcare descendentă semnificativă în următoarele două luni. Uitaţi cum a evoluat inflaţia în iulie şi august anul trecut, creşteri pozitive destul de mari- 0,6 – 0,7%-dacă nu mă înşel, în septembrie anul trecut a fost chiar şi de 1 şi ceva şi, după toate datele, având în vedere anul agricol bun sau normal, cel puţin în iulie şi august vom avea creşteri negative”, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare, când se va anunţa rata inflaţiei pe iulie, se aşteaptă să se constate o scădere de câteva procente.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.