Bogdan Hossu, Cartel Alfa: Legea Dialogului Social trebuie modificată

Actuala formă a Legii Dialogului Social trebuie modificată, deoarece a dus la nerealizarea contractelor colective de muncă, iar în prezent mai avem 900.000 de lucrători acoperiţi de un astfel de contract, a declarat, joi, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, într-o conferinţă dedicată Zilei Mondiale a Muncii Decente.

„Actuala formă a Legii Dialogului Social, modificată în 2011, a blocat practic realizarea de contracte colective de muncă. Mai avem 900.000 de lucrători cu contract colectiv de muncă. Astăzi suntem într-o situaţie complet aberantă. Nu mai avem contract unic colectiv de muncă la nivel naţional, nu mai sunt contracte colective de muncă la nivel de sector, pentru că părţile nu mai pot îndeplini clauzele care sunt prevăzute în actuala formă a legii dialogului social. Mai mult, la nivel de unităţi, marea majoritate a contractelor sunt în sectorul bugetar”, a precizat Hossu.

În momentul actual, peste o treime din totalul salariaţilor cu normă întreagă sunt încadraţi la nivelul salariului minim pe economie, spun reprezentanţii Cartel Alfa. Lipsa negocierilor reale care să împingă creşterile de salarii pe grilă în sus a făcut ca, de la an la an, cu fiecare creştere a salariului minim, numărul celor plătiţi la acest nivel să crească. Conform liderilor sindicali, în 2011, la adoptarea Legii Dialogului Social (62/2011), la salariul minim erau încadraţi aproximativ 8 % dintre angajaţi, cam aceeaşi proporţie care este în prezentă în Germania. Între timp, numărul acestora a devenit de 5 ori mai mare.

Reprezentanţii sindicatelor spun că acest lucru are consecinţe nu doar în prezent, prin lipsa posibilităţii de a asigura un trai decent, ci şi pentru viitor, din cauza pensiilor mici la finalul perioadei active, a lipsei perspectivelor de dezvoltare economică, deoarece în aceste condiţii are loc o migraţie continuă, în special a personalului calificat.

„În cei şapte ani de la adoptarea prin asumarea răspunderii în Parlament a Legii Dialogului Social 62/2011, situaţia lucrătorilor din România s-a deteriorat. Practic, deşi România a înregistrat constant în această perioadă un nivel de creştere economică peste media europeană, în principal prin efortul oamenilor muncii, de această creştere nu au beneficiat tocmai cei care au contribuit cel mai mult la ea, lucrătorii”, a apreciat Petru Dandea, secretar general Cartel Alfa.

Liderii sindicali propun modificarea prevederilor Legii Dialogului Social astfel încât reprezentanţii salariaţilor să poată fi parteneri la negocierea colectivă numai în unităţile unde nu există sindicate constituite. De asemenea, cer includerea unor prevederi clare de interzicere a oricărui tip de ingerinţă în activitatea organizaţiilor sindicale şi a oricărui tip de măsură de discriminare pe criteriul apartenenţei sindicale sau activităţilor sindicale, împreună cu sancţiuni eficiente, precum şi reducerea pragului pentru reprezentativitatea la nivel de unitate la 35%, conform recomandărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

În contextul Zilei Mondiale a Muncii Decente, Cartel Alfa desfăşoară Campania „Schimbăm regulile!” care îşi propune creşterea gradului de conştientizare asupra condiţiilor de muncă din România şi susţinerea iniţiativei de schimbare a legii dialogului social realizate de Coaliţia pentru muncă, cu susţinerea confederaţiilor sindicale, cu scopul deblocării negocierilor colective în România.

În data de 5 octombrie, când sindicaliştii români vor celebra Ziua Mondială a Muncii Decente, membrii confederaţiei vor purta banderole albe pentru a susţine negocierea colectivă pentru salarii şi condiţii mai bune şi pentru a transmite mesajul „Lucrătorii au dreptul la un trai decent din muncă!”

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.