Călătorie prin Istoria Muzicii la Casa Artelor Dinu Lipatti

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită vineri, 10 noiembrie 2023, de la ora 19:00 la Recitalul de orgă-clasică și pian intitulat „Călătorie prin Istoria muzicii” în interpretarea formației camerale „Librarii Astrorum”, compuse din pianista Smaranda Vasile și organistul Cristian Petculescu.

Corabia explorării pornește de pe meleagurile Evului Mediu, va colinda prin portul barocului, se va încărca apoi cu optimismul clasicismului și va naufragia o perioadă pe insula bogată a romantismului, unde vom urca încet pe munții modernismului.

Știați că muzica clasică nu e doar „clasică”? V-ați întrebat câte stiluri muzicale diferite sunt cuprinse în peste o mie de ani de muzică? „Clasicul” propriu-zis este doar unul dintre ele.

Un pian și o orgă clasică vă invită într-o scurtă călătorie prin istoria muzicii, cu piese solo și în duet. Agitate sau furioase, comice sau energizante, meditative sau sublime, descoperă care sunt stilurile tale preferate din muzica clasică.

Cei doi artiști vor avea drept faruri în călătorie pe calea lor pe următorii compozitori: Girolamo Frescobaldi, François Couperin, Domenico Scarlatti, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Léon Boëllmann, Charles Loret, Alfred Lebeau, Johannes Snoer, Claude Debussy, Marțian Negrea, Charles Tournemire și Cristian Petculescu. Astfel creația marilor compozitori este adusă în fața publicului Bucureștean într-un regal de muzică clasică.

Smaranda Vasile s-a născut pe 27 ianuarie 1994 în Buzău unde a și început primele lecții de pian la vârsta de 5 ani și jumătate. După lungi căutări în vederea găsirii unui profesor de pian , ajunge să o cunoască pe doamna profesor Cristiana Duguleană alături de care va petrece cei 12 ani în cadrul Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău. Își începe carierea pianistică odată cu primul concurs de pian , în clasa I unde obține Premiul III la Piatra Neamț, la

Concursul Național de Interpretare „Carl Czerny”. Drumul performanței continuă an de an , obținând Premii și Medalii la diferite competiții naționale și internaționale, la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală pentru clasele III-VIII, și apoi la Olimpiada Națională de Interpretare Vocală, Intrumentală și Studii teoretice pentru clasele IX-XII.

Printre multele premii menționăm: Premiul III- Concurs Internațional de Interpretare pianistică „Pia Tebaldini” Italia, Două Premii II în cei doi ani de partitipare la Concurs Musical de France, categoria pian solo și categoria patru mâini, Premii I, II și III la concursuri si olimpiade naționale și calificare la ultima etapă din cadrul Olimpiadei Naționale de Interpretare Vocală, Intrumentală și Studii teoretice pentru clasele IX-XII.

După absolvirea liceului, a fost admisă la secția Interpretare instrumentală – pian în cadrul Universității Naționale de Muzică București unde a avut mai mulți coordonatori :Prof. Dr. Sandu Sandrin, Conf. Dr. Veronica Gaspar și Prof. Dr. Vlad Dimulescu. Finalizează studiile de licență sub atenta îndrumare a prof.dr. Vlad Dimulescu, continuând studiile de master la specializarea interpretare intrumentală – muzică de cameră, la clasele Prof. Dr. Șerban Nechifor și Conf. Dr. Adriana Maier.

Până în prezent a susținut recitaluri instrumentale solo și camerale pe plan național și internațional, în cadrul universității, Festivalului „George Enescu”, fundației „Remember Enescu” unde a fost și membru activ în cei 6 ani de studii universitare , reușind cu lejeritate să jongleze între diferite formații camerale: Duo- vioară, pian, Duo patru mâini, Trio – două oboaie, pian, Trio -flaut, oboi, pian.

Cristian Petculescu, organist al Bisericii catolice Sfântul Francisc de Asissi din București. Absolvent al UMNB in dirijat cor academic și orchestră, iar în prezent este doctorand la compoziție in cadrul școlii doctorale București. Pasionat de mic de muzica, însuflețit de muzica de opera, simfonică și vocal simfonică, am fost surprins deseori în fața pianului sau cu bagheta de dirijor in mana. Deși a crescut înconjurat de multă muzică, a inceput studiul serios la vârsta de 17 ani.

Muzica nu este singura lui pasiune. Literatura, poezia și teatrul îi sunt tare dragi. Născut în Constanta, a absolvit un Liceul „Ovidius” cu profil real, biologie- chimie, însă pasiunea pentru muzica a fost care cea a primat , astfel după un lung an de pregătire intensiva la Bucuresti, este admis în anul 2013 la UMNB, secția dirijat cor academic. Cursurile de master le urmează sub îndrumarea profesorilor de la UMNB, dar la dirijat orchestra.

Dragostea pentru muzica l-a condus de mic spre o descoperire mai aprofundata, mult din timpul sau dedicandu-l compozitiei. În actualiatatea, portofoliul sau componistic cuprinde lucrări instrumentale, vocal – instrumentale, pentru ansamblu coral sau cameral instrumental.

A dirijat în concertele din cadrul UNMB atât ca dirijor de cor cât și ca dirijor de orchestra. Din anul 2020 este organistul din duo-ul orga – pian Librarii Astrorum.

Casa Artelor Dinu Lipatti este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București. Director fondator – Alice Barb.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, ULTIMA ORĂ, spotmedia.ro, TRINITAS TV, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.

Comments

comments

One thought on “Călătorie prin Istoria Muzicii la Casa Artelor Dinu Lipatti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.