Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Când ”Hoții și vardiștii” joacă în aceeași echipă

Publicat: joi, 20 iulie 2017

Toate relatările, audio, video, sau scrise în plicticoasă cerneală, din și despre societatea românească din zilele noastre, mă trimit cu gândul la jocurile copilăriei. Numai că ele n-au ingenuitate, ci rictusul sardonic al crimei. Sunt nevinovate jocurile de azi, încercate cu mare talent în grădinița, majoră, a politicii? Caut explicații la ”Hoții și vardiștii” care mă amuză, lipindu-le pe jocul mafiot de azi. Iată-le:

”Hoții și vardiștii / Hoții și polițiștii = joc de copii în care o echipă, vardiștii, trebuie să prindă hoții. Regulile sunt ca în orice joc de copii, maleabile. Diferă de cartier, localitate sau zonă. La nivel mai evoluat în care participă de multe ori și cei mai maturi este acum paintball-ul, care se joacă cu arme care imită perfect pe cele reale, dar care trag cu bile cu cerneală. Este nevoie de un echipament de protecție special, care imită echipamentul militar, efectul cel mai vizibil este atmosfera de război pe care o insuflă, dar scopul lor principal este de a te proteja de cerneală în cazul în care ești marcat (împușcat)”.

”(De-a) baba-oarba = joc de copii în care unul dintre ei, legat la ochi, încearcă să-i prindă pe ceilalți”.

Ar mai fi ”De-a prinsea”, cei care se pitesc putând specula o lege care le dă voie ”să schimbe hainele între ei”, iar prinzătorul să fie prins în capcana celui ce se ascunde și care și-a luat altă identitate.

Da, splendide ghidușii în care sunt pitite, fără a fi descoperite vreodată, miliardele din vistieria României. În ele mișună și hoții și vardiștii.

Acum două zile mă găseam la mare și am remarcat o magaoaie de bloc, neterminat, pe roșu, în buza plajei din Mamaia. Al cui e viitorul hotel? Al Elenei Udrea, mi s-a răspuns din surse multiple. Nu l-a terminat. Încă! Azi, Elenei Udrea i s-a dat voie, prin decizia unui judecător al Curții de Apel, din București, parcă, să plece în străinătate, cu toate că avea interdicție. Unde? În Grecia sau Germania, n-am reținut, între nu știu cât iulie și 20 august. Vreme bună de tratat pielea, în chiloței petrecuți între buci, încât ei sunt astupați cu totul de relieful bogat din preajmă. Cum de a judecat, acel judecător, astfel? În ”Hoții și vardiștii” el ce era?
Mi-a plăcut, din definițiile de dicționar, mimarea atmosferei de război și scopul principal,” de a te proteja de cerneală în cazul în care ești marcat (împușcat)”. Cerneala, doar ea, mai atinge câte un hoț, în rest și hoții și vardiștii joacă în aceeași echipă, iar cătușele sunt o metaforă cel mai adesea, pentru spectatorii gură cască. Cerneala n-a omorât, în marea crescătorie de hoți care este astăzi, România, pe nimeni. L-a mânjit, nițel, pe câte unul, dar  nu-i mare junghi și mare suferință un strop de cerneală. Imunitatea a fost obținută fără vaccin, doar prin ereditatea de cartier. Hoții și vardiștii conviețuiesc laolaltă, într-o tandră frățietate care a acaparat cancelariile și justiția.

Lucian AVRAMESCU

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=83423

Publicat de la data iul. 20 2017. Categorii COLȚUL OPINIILOR, Editorial, LUCIAN AVRAMESCU.

Zona comentariilor

Meteo în țară

6 iunie 2020, 8:27
 

ENE
Noros
18°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 5:32
Apus: 20:57
Prognoza 7 iunie 2020
Zi
 

ENE
Înnourat
26°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NNE
Predominant senin
14°C
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 301.121 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team