Când liderii politici fac gesturi jenante…

Oficialii guvernamentali fac deseori lucruri care sunt jenante pentru ei și țările lor – unii depășesc limite, alții nu respect norme de conduită, alții demonstrează lipsă de simț al ridicolului. Iată câteva episoade memorabile.

La summitul Asia-Pacific din 2014, de la Beijing, președintele rus Vladimir Putin a observat că prima doamnă chineză Peng Liyuan părea înfrigurată, așa că i-a oferit jacheta, pe care Peng a acceptat-o cu blândețe. În tot acest timp, președintele chinez Xi Jinnping vorbea cu președintele american Barack Obama.

Peng și-a dat seama repede cum arăta ca Prima Doamnă a Chinei având pe umeri haina președintelui Rusiei, așa că a schimbat jacheta lui Putin cu una pe care i-a dat-o un însoțitor.

Din păcate pentru Xi, acest lucru nu a fost suficient pentru a-i împiedicat pe comentatorii chinezi și internaționali să-i bată obrazul, virtual, desigur, liderului chinez.  După câteva zile în care momentul a fost transis și comentat non-stop, președintele Xi a interzis orice difuzare, comentariu sau trimitere la incident din partea presei de stat chineze.

În octombrie 2017, premierul canadian Justin Trudeau (foto) a sosit în Parlament în costum albastru, cămașă albă și cravată roșie. Dar, de îndată ce a fost în fața camerelor, și-a lărgit cravata, și-a deschis cămașa și a dezvăluit că era îmbrăcat precum Superman.

A rămas costumat astfel pe tot parcursul zilei, o premieră pentru un prim-ministru canadian. Mulți dintre susținătorii lui Trudeau au văzut acest lucru ca pe un lucru pozitiv, dar mulți au spus, totuși, că a fost „o încălcare infantilă a codului vestimentar al Parlamentului canadian”, care stipulează clar că parlamentarii ar trebui să poarte jachete și cravate în timp ce Parlamentul este în sesiune.

În 2011, în timp ce Italia se confrunta cu o criză financiară majoră, iar Parlamentul italian se lupta să găsească o soluție, prim-ministrul Silvio Berlusconi, în vârstă de 73 de ani, a fost surprins în plină ședință flirtând cu Michaela Biancofiore, în vârstă de 40 de ani, membru al partidului său și aliat politic. Nu era prima oară: Berlusconi a mai flirtat, tot în plin Parlament, cu ministrul Michela Vittoria Brambill.

Într-o ședință din 2009, în timpul dezbaterii bugetului în Parlamentul irlandez, Paul Gogarty l-a înjurat în gura mare pe colegul Emmet Stagg.

Această explozie a șocat Parlamentul irlandez, iar Gogarty și-a cerut scuze, dar și-a justificat comporamentul cu o criză de nervi. Doar că după o sesiune disciplinară specială, s-a dovedit că utilizarea termenilor din înjurătura cu pricina nu erau considerați o încălcare a protocolului, așa că Gogarty nu a primit nicio sancțiune.

În 1984, Noua Zeelandă se afla în mijlocul unei crize politice și economice profunde. Primul ministru Robert Muldoon se confrunta cu critici din partea opoziției, ca și în interiorul propriului său partid, iar presiunea a fost atât de mare, încât Muldoon a ieșit la un moment dat din birou și, în fața presei, vizibil sub influența alcoolului, a anunțat alegeri rapide, care aveau să aibă loc după o lună. Partidul lui Muldoon a pierdut guvernarea, iar momentul a rămas memorabil.

Un alt gest jenant afost dezvăluit recent de anumite declasificări. Fostul prim-ministru britanic Tony Blair nu a putut fi contactat pentru a semna un discurs din 1997, considerat „un moment semnificativ” în relațiile anglo-irlandeze și în care Guvernul său recunoașterea culpabilitatea britanică în perioada foametei irlandeze.

Cu toată încărcătura momentului, discursul a fost, de fapt, scris în grabă, de către asistenți ai fostului prim-ministru, relevă documente declasificate recent și publicate de Arhivele Naționale.

Secretarul privat al lui Blair, John Holmes, a aprobat personal declarația de aproximativ 200 de cuvinte, care puncta, printre altele, că „foametea a fost un eveniment definitoriu în istoria Irlandei și a Marii Britanii. A lăsat cicatrici adânci”.

Blair nici nu a participat la evenimentul în cadrul căruia ar fi trebuit să rostească discursul, așa că mesajul scris de alții a fost citit de un actor.

Sper că acest lucru nu vă va cauza probleme. Ar trebui să meargă bine cu irlandezii și nu văd pe nimeni aici sau în Irlanda de Nord obiectând serios”, îl liniștea Holmes pe absentul Blair.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.