La pas prin : Casa Memorială Constantin Brâncuși, Hobița
Constantin Brâncuși s-a născut la data de 19 februarie 1876 la Hobița, județul Gorj și a decedat la 81 de ani, la data de 16 martie 1957, în Paris, Franța. Este cel mai cunoscut sculptor datorită operelor sale abstracte precum capete ovaloide și păsări în zbor. A fost ales membru postum al Academiei Române, de asemenea a avut o contribuție covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.
Casa memorială Constantin Brâncuși este clasificată ca monument istoric, aceasta se află în localitatea sa natală, satul Hobița, comuna Peștișani, județul Gorj. Casa are trei camere: odaia de dormit, cunia și celarul iar accesul către ele se face din pridvor. Cunia este bucătăria, locul unde se gătea mâncarea, unde era vatra cu corlată și unde se aduna la masă toată familia. Celarul, cămara, este singura încăpere care nu are tavanul drept iar de aici se poate urca în podul casei.
Este un monument de arhitectură populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind restaurată în anul 1971, la înființarea muzeului. Colecția muzeală cuprinde fotografii, documente, cărți, scrisori ce au aparținut lui Constantin Brâncuși, de asemenea expus și mobilierul original țărănesc de la începutul secolului al XX-lea.
Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia