Cat de profitabile sunt afacerile cu terenuri agricole?

Din moment ce productia de hrana la nivel mondial trebuie sa creasca masiv, cu cca 70% pana in 2050, potentialul achizitiei de terenuri agricole este extraordinar. Specialistii vorbesc chiar de profituri de 800% intoarse in doar cativa ani. Iar investitorii, romani sau straini, mici sau mari, par sa-si fi dat seama de acest lucru, astfel ca preturile pe acest segment s-au dublat intr-o perioada relativ scurta, in timp ce suprafata disponibila pentru vanzare s-a injumatatit.

Da, specialistii estimeaza ca pentru consolidarea unei suprafete de 1.000 ha, trebuie discutat cu 500 pana la 900 de proprietari diferiti. Iar daca investitorul are norocul sa gaseasca o suprafata de mari dimensiuni deja comasata, se loveste de problema pretului, care este cu 50% mai mare decat media.

Apropo de pret, acesta variaza intre 1.500-2.000 de euro/ha si 4.000-5.000 de euro/ha pentru loturile de cea mai buna calitate, in crestere abrupta fata de acum 10 ani, cand pretul mediu era de cca 900 de euro. Spre comparatie, in restul Uniunii Europene, pretul unui hectar este de minimum 15.000 de euro. Si retineti, Romania dispune de un sol foarte bun – sol negru, cunoscut sub denumirea de cernoziom, care este foarte fertil si care acopera 60% din suprafata tarii.

Una peste alta, este cert ca achizitia de terenuri agricole in Romania constituie o oportunitate demna de luat in considerare. De altfel, la nivel global investitiile in terenuri agricole sunt considerate drept cele mai sigure plasamente in vremuri dificile. Cu hrana nu e de glumit si toate tarile lumii stiu asta, mai ales tarile cu o populatie in crestere, ingrijorate de securitatea lor alimentara pe termen lung. India, China si tarile vestice, dependente de importurile de alimente, au inceput deja de ceva timp sa achizitioneze terenuri agricole in alte tari.

Noi avem 8% din suprafata agricola a Uniunii Europene, o adevarata bogatie pe care, din pacate, o tratam adesea in mod inconstient – ultimul recensamant agricol arata ca sunt 4,5 milioane de hectare necultivate, la nivelul intregii tari.

Sursa: manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.