Cazul Skripal: Londra, ACUZAȚII DURE la adresa președintelui Rusiei
Ministrul de externe britanic Boris Johnson a afirmat vineri că este extrem de probabil ca însuşi preşedintele rus Vladimir Putin să fi luat decizia folosirii unui agent neurotoxic de uz militar pentru otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie, transmite Reuters.
”Nu avem nimic contra ruşilor înşişi. Nu va exista nicio rusofobie drept rezultat a ceea ce se întâmplă acum”, a spus Johnson.
”Cearta noastră este cu Kremlinul lui Putin şi are de-a face cu decizia lui – noi considerăm că există o probabilitate covârşitoare să fi fost decizia sa – de a direcţiona folosirea unui agent neurotoxic pe străzile din Regatul Unit, pe străzile din Europa, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial”, a precizat şeful diplomaţiei britanice.
De cealaltă parte, Kremlinul a declarat că acuzaţiile Londrei potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ar fi implicat în atacul cu agent neurotoxic împotriva fostului spion dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie sunt şocante şi de neiertat, a informat agenţia de presă TASS, relatează Reuters şi AFP.
‘Orice menţionare sau referire la preşedintele nostru în această privinţă este o încălcare şocantă şi de neiertat a regulilor diplomatice’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.
În același timp, Rusia a anunţat că a declanşat o anchetă pentru ‘tentativă de asasinat’ asupra fiicei fostului agent dublu rus Serghei Skripal, victimă a otrăvirii alături de tatăl său, la 4 martie, în Marea Britanie, informează AFP.
‘O anchetă pentru tentativă de asasinat asupra cetăţenei ruse Iulia Skripal (…), (tentativă) întreprinsă în Salisbury, Marea Britanie, a fost declanşată la 16 martie’, a anunţat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus, organism plasat sub autoritatea directă a Kremlinului.
În altă ordine de idei, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a indicat că Rusia nu a declarat niciodată organizaţiei stocurile de agent neurotoxic Noviciok, relatează vineri agenţia DPA.
Potrivit OIAC, nici un organism guvernamental nu a înregistrat vreodată arma chimică respectivă. Dacă Rusia a produs agentul şi nu l-a declarat, atunci aceasta contravine Convenţiei privind armele chimice, a declarat miercuri ambasadorul britanic la ONU, Jonathan Allen.
OIAC le-a oferit asistenţă medico-legală autorităţilor britanice în ancheta lor privind otrăvirea, pe 4 martie, a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei lui Iulia în Anglia, probabil cu agentul neurotoxic Noviciok, şi se aşteaptă o decizie privind oferta în scurt timp.
Organizaţia nu a comentat dacă trimite experţi în Anglia.
Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), şi fiica sa Iulia, au fost găsiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. Londra susţine că cei doi au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de uz militar de fabricaţie rusă.
Sursa: AGERPRES