CE cere statelor membre să își intensifice eforturile privind integrarea romilor

Comisia Europeană a făcut apel la statele membre să își îndeplinească angajamentele în vederea asigurării egalității și să își intensifice eforturile pentru o mai bună integrare economică și socială a celor 10-12 milioane de romi din Europa. Acest apel este o continuare a raportului intermediar al Comisiei, publicat miercuri, care arată că statele membre trebuie să își îmbunătățească procesul de punere în aplicare a strategiilor naționale de integrare a romilor, prezentate în conformitate cu Cadrul UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor.

Noul raport este însoțit de o propunere de recomandare adresată statelor UE care le propune acestora, pe de o parte, măsuri specifice, inclusiv acțiuni pozitive, iar pe de altă parte, măsuri orizontale de politică, inclusiv acțiuni locale de îmbunătățire a situației populației rome. Statele membre ar avea la dispoziție doi ani pentru a pune în practică măsuri concrete, de natură să schimbe în mod real situația populației de etnie romă.

„Dacă statele membre intenționează cu adevărat să își pună în aplicare strategiile naționale, ele trebuie să accelereze procesul de integrare a romilor. Cadrul UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor este în vigoare de peste doi ani. A venit momentul ca strategiile să fie urmate de acțiuni concrete”, a declarat dna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene, comisarul UE pentru justiție. ”Deși au fost înregistrate unele progrese, acestea nu sunt suficiente. Iată de ce, în prezent, oferim orientări specifice, prin care să ajutăm statele membre să își consolideze eforturile și să le dea un nou impuls: acțiunile de sprijinire a romilor trebuie să devină locale, țările trebuie să coopereze și, pentru a se oferi o soluție la situația tinerilor de etnie romă, este necesară o acțiune urgentă.”

Măsurile de incluziune a romilor trebuie să fie puse în aplicare și monitorizate prin implicarea deplină a societății civile, inclusiv a reprezentanților comunităților rome. Aceștia, împreună cu punctele naționale de contact pentru romi, trebuie să fie, de asemenea, implicați în procesul de planificare curentă a utilizării fondurilor UE pentru 2014-2020”, a declarat László Andor, comisar pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune. „Statele membre – în special cele care au comunități numeroase de romi – trebuie să promoveze urgent și intens accesul egal efectiv al romilor la educație și pe piața muncii. Comisia a propus, de asemenea, recomandări specifice pentru statele membre în cauză. Asigurarea egalității de șanse pentru populația de etnie romă va contribui la îndeplinirea obiectivelor strategiei Europa 2020 în domeniul educației, ocupării forței de muncă și reducerii sărăciei.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.