Ce ne facem dacă cîștigă și Dragnea la CEDO?

Casarea sentinței pentru corupție a lui Mircia Gutău, condamnat de ÎCCJ pe vremea Liviei Stanciu și absolvit de CEDO, e semnalul de alarmă. România conduce la CEDO, dintre 47 de țări membre ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, cu peste 400 de condamnări pentru procese neechitabile. Gutău e doar primul reabilitat.

Mircia Gutău, fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, eliberat condiționat în anul 2011 după ce executase o condamnare pentru corupție a candidat la alegerile locale din 2016 la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea pe listele Partidului Ecologist Român, cîștigand un nou mandat, dupa ce PNL i-a respins candidatura că era „penal”, deși avea cel mai bun scor în sondaje și nu avea interdicție judiciară. Gutău a fost primar în Râmnicu Vâlcea între 2004 și 2008, iar în 2008 a fost ales din primul tur pentru un al doilea mandat cu 72% din voturi. Cînd a fost arestat și apoi condamnat pentru corupție votanții s-au strîns și au protestat. Mai mulți comentatori, printre care și eu, au deplîns la vremea aceea lipsa de cultură civică a votanților.

Vezi însă că trebuie să le cerem scuze, și lor, lui, că oamenii se pare că l-au apărat pe bună dreptate. Gutău a fost victima unei făcături, că se luase decizia politică să pice și un pedelist să nu pară anticorupția noastră că e doar contra dușmanilor președintelui Băsescu.

Că DNA l-a inculpat mai e cum mai e. A fost însă condamnat de Înalta Curte sub mandatul Liviei Stanciu, cea ale cărei opinii separate la Curtea Constituțională sunt așa de prețioase că e mare mobilizare să ne luptăm prin instanță cu propria noastră Curte Constituțională, ba chiar să o depolitizăm, cum au făcut ungurii și polonezii. A fost disculpat și sentința casată după ce a cîștigat la CEDO, dar a făcut închisoare și a lipsit din fruntea orașului ani în care putea face ceva bun. Iată primul proces dovedit ca aranjat printr-o manipulare ordinară, la care aștept să văd în detaliu ancheta CSM cine a fost de vină.

Ce ne facem dacă cîștigă și Dragnea la CEDO? Poate tot ce i-a lipsit pînă acum a fost un avocat bun, și care să priceapă cum funcționează CEDO. Ca și la Gutău, nu o fi nevinovat pe fond, dar maniera în care se duc procesele contra lor e tipică pentru lumea post-sovietică și nu pentru statul de drept european. Și am mai și umplut presa occidentală de reclamă la anticorupția noastră.

Pentru cine nu știe, România conduce la CEDO din toate țările semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului cu peste 400 de condamnări pentru „absence of due process”, adică procese neechitabile (per capita suntem nr 1, peste țări nedemocratice ca Turcia și Rusia) și 9000 de cazuri în așteptare (cea mai mare cifră absolută din 47 de țări membre). Asta e de fapt situația justiției pe care o apără mai ales cei care nu au de a face cu justiția, și care nu au decît scuza că justiția nu poate într-adevăr fi salvată de alde Nicolicea și compania.

Dar ce e de salvat la ea nu e așa clar, iar noul populism anticorupție, ăsta cu rezolvarea tuturor problemelor noastre interzicând penalilor să mai candideze vedeți că e nu doar o vorbă goală – pentru că problema e că nu poți ști dinainte cine are stofă de penal (președintele anticorupție Băsescu, șeful agenției naționale de integritate Georgescu și o droaie de figuri anticorupție s-au dovedit mai tîrziu la fel de penali ca aceia pe care îi condamnau). E chiar un pericol pentru democrație, creînd stimulente suplimentare de a scăpa de adversari politici nu pe calea votului – unde oamenii din Râmnic, care îl cunosc pe împricinat, ar mai avea o cale de apărare – ci pe calea închisorii.

Alina Mungiu-Pippidi,

România Curată

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.