Centenarul Marii Uniri „Soldatul român a fost reclăditorul ordinii în inima Europei˝

Era 1919… Cu doar un an în urmă, românii își văzuseră împlinit idealul național. În Rusia domina unul dintre cele mai opresive regimuri din istorie, care nu s-a limitat doar la influența sa asupra poporului rus. Astfel, acesta a fost anul în care, pentru doar o scurtă perioadă de timp, sub conducerea lui Béla Kun, a fost instaurată Republica Sovietică Ungară. În luna martie se contura un conflict între România și Ungaria. În luna august a aceluiași an, Armata română a intrat în Budapesta și a înlăturat acest regim dictatorial, care punea în pericol și integritatea României Mari.

Zbaterile Ungariei învinse de a nu pierde Transilvania

Sfârșitul primei conflagrații mondiale a adus cu sine și destrămarea Imperiului Austro-Ungar. În acest context, organizarea și administrarea noului stat ungar reprezenta o prioritate, iar primul guvern a fost condus de contele Mihaly Karoly. Acțiunile acestuia au fost cele care au generat conflictul dintre români și unguri, care a culminat odată cu preluarea puterii de către Béla Kun. În urma Armistițiului de la Belgrad, care a avut loc pe data de 13 noiembrie 1918 și care s-a încheiat între noul stat ungar și statele învingătoare în război, conduse de generalul francez Louis Franchet d`Esperey, Ungaria a păstrat administrația în Crișana, Maramureș și în centrul Transilvaniei. Karoly, invocând această convenție, a refuzat să retragă grupurile de armată de pe teritoriul Ardealului, chiar dacă acolo se aflau și cele românești.

Anul 1919 a marcat și debutul Conferinței de Pace de la Paris, care urma să acorde o importanță deosebită și dezbaterilor cu privire la noile configurații teritoriale ale Europei de după război. Astfel, guvernul român, condus de I. C. Brătianu, a protestat vehement cu privire la prevederile Convenției de la Belgrad, în speranța că occidentalii îl vor revizui. Lucru care s-a și întâmplat. Conform recomandărilor de la Paris, a fost creată o zonă neutră între România și Ungaria. Convins că această politică agresivă nu va fi tolerată de către vest, guvernul Ungariei și-a ațintit privirile către est. Nu a durat mult până când au luat naștere legăturile diplomatice cu Rusia bolșevică, iar după demisia lui Mihály Károly, puterea a fost preluată de Béla Kun.

Republica Ungară a Sfaturilor, o creație revizionistă

Republica Ungară a Sfaturilor a fost instaurată pe data de 21 martie 1919. Era prima oară în istorie când un guvern comunist era instaurat în afara Rusiei. Erau foarte evidente tendințele revizioniste, ceea ce a dus la atacarea vecinilor cehoslovaci, dar și a armatelor române din Transilvania, după ce Guvernul de la Budapesta a refuzat să recunoască unirea acestui teritoriu cu România. Pe de altă parte, bolșevicii amenințau statul român dinspre est, invocând pretenții teritoriale cu privire la Basarabia. Fiind convinși că cele două țări vecine nu vor ezita să folosească violența în atingerea scopurilor, românii au decis să reacționeze. Pentru a recurge la orice fel de acțiune, aveau nevoie de aprobarea puterilor membre ale Antantei. Oficialii acestora nu au intervenit foarte mult, dar i-au impus lui Béla Kun retragerea până la linia de demarcație dintre România și Ungaria, în schimbul unor ajutoare materiale, însă liderul Ungariei cerea, în schimb, ca trupele române să se retragă pe linia Mureșului. Din cauza acestei situații, medierea nu a avut sorți de izbândă.

Cum a învins opinca românească steagul unguresc

Astfel, în momentul în care armata ungară a lui Béla Kun a atacat unitățile românești aflate pe teritoriul României, s-a luat decizia imediată a ripostei. Pe data de 19 martie 1919, românii au înaintat până la râul Tisa, acolo unde se afla linia de demarcație dintre cele două state, sperând că această atitudine va duce către normalizarea relațiilor. Acest lucru nu s-a întâmplat. Pe 20 iulie armata maghiară a atacat din nou, iar românii au fost respinși până la Oradea. În acest context, s-a luat decizia unei contraofensive mult mai energice, ce a rezultat în traversarea Tisei de către români. Aceasta s-a oprit doar în inima Budapestei, în noaptea dintre 3 și 4 august 1919. Béla Kun a părăsit Capitala pe 2 august, îndreptându-se către Viena, apoi a fugit în Rusia bolșevică. Era începutul demantelării unui regim care părea să nu aibă sorți de izbândă încă din primele momente ale instaurării sale.

Generalul Rusescu a fost primul care a intrat în Capitala Ungariei, alături de grupurile sale de armată, fiind urmat de generalul Mărdărescu, în a cărui subordine se afla un număr mult mai mare de soldați. Cel din urmă a ajuns în Budapesta pe 4 august, această zi fiind consemnată drept ziua ocupației.

De-a lungul bulevardului Andrássy, trupele de infanterie și cele de cavalerie au defilat, triumfătoare, în cântecul victorios al fanfarelor militare. S-au oprit în fața impozantei clădiri a Parlamentului din Budapesta, care era păzită de un pluton de vânători. Steagul unguresc, aflat acolo, încă mai flutura, lucru pe care sergentul plutonului nu l-a agreat. Cu toate acestea, nu l-a înlocuit cu steagul României, ci a agățat de stindardul unguresc opinca sa. Îndârjirea românilor învinsese.

Soldaților le-a fost atribuit, pe lângă meritul înverșunatei luptă ce urmărea păstrarea elementului identitar național și a integrității teritoriale, și pe cel al înfrângerii primului guvern bolșevic instaurat în afara granițelor rusești. Generalul Mărdărescu, cel care a ajuns cu armatele sale în Budapesta, pe data de 4 august 1919, rememorează în scrierile sale cum toată populația orașului le era recunoscătoare pentru curajul de a înfrunta un regim dictatorial, care le-a impus o politică opresivă.

Același general Mărdărescu, într-un elan euforic, a ridicat soldatul român la rang de erou, idolatrizându-l pentru că „a fost reclăditorul ordinii în inima Europei, deci el binemerită admirația și stima întregului continent; iar Ungaria trebuie să ne rămână veșnic recunoscătoare pentru serviciile imense ce i s-au adus, căci, prin jertfele ce ne-am impus, s-a putut realiza stârpirea bolșevismului și, drept consecință, restabilirea stării normale în interior”. Era, într-adevăr, un elan patriotic în spiritul vremii, care se crease în contextul Marii Uniri și a afirmării naționale pe plan extern. A fost, de altfel, prima campanie triumfătoare a României Mari în calitate de stat independent.

La jumătatea lunii noiembrie, trupele românești au părăsit Budapesta. S-au retras doar în momentul în care au considerat că pericolul venit din partea maghiarilor nu mai amenința legitimitatea României Mari. Reușiseră.

Ana-Maria Iosif

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.