Cererea, oferta și prețurile locuințelor. Vezi tendințele momentului!

Ai o locuință de vânzare – sau, dimpotrivă, cauți să cumperi una? Vrei să știi cum merge piața și cum să obții un preț cât mai bun? O perspectivă cât mai fidelă asupra „peisajului” rezidențial autohton poate face diferența în încheierea unei tranzacții de succes.

Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de platforma Analize Imobiliare, dezvoltată de Imobiliare.ro, apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național s-au apreciat cu 4% în primul trimestru al acestui an față de cele trei luni anterioare. Aceasta este a doua cea mai mare creștere înregistrată în ultimii aproape trei ani – fiind depășită doar de un avans de 4,2%, ce a avut loc în T4 2014.

Din punctul de vedere al evoluției prețurilor, piața rezidențială autohtonă se înscrie pe un trend ascendent de unsprezece trimestre încoace (respectiv din a doua parte a anului 2014). În acest răstimp, marja medie de creștere consemnată la nivel trimestrial a fost de 2,4%. Prin urmare, în momentul de față ne situăm la un nivel de preț similar cu cel atins în anul 2010, potrivit raportului Analize Imobiliare.

Scumpirile de azi, departe de cele „de boom”

Este important de subliniat că, deși deloc neglijabil, ritmul actual de creștere a prețurilor se situează totuși considerabil sub cel caracteristic perioadei de „boom” a pieței autohtone. Asta pentru că, în anii 2006-2008, locuințele se scumpeau, la modul general, cu peste 5% pe trimestru, atingând chiar vârfuri de 16% (în T1 2008) sau 13% (în T3 2006).

„Deși piața rezidențială evoluează rapid, iar prețurile continuă să crească, ne aflăm încă sub nivelurile anului 2008. În momentul de față, piața reușește să absoarbă majorarea susținută a prețurilor, dat fiind că cererea este ridicată în marile orașe, fiind stimulată de politica favorabilă de creditare a băncilor și de programul social al Guvernului, Prima Casă.”

Dorel Niță, coordonatorul departamentului de analize imobiliare din cadrul Imobiliare.ro

Crește interesul pentru achiziții

Tendința actuală de majorare a prețurilor locuințelor își are rădăcinile, cel puțin în parte, în dinamica raportului cerere-ofertă. Astfel, din punctul de vedere al ofertei, evoluția numărului de anunțuri de vânzare valabile în cele mai mari șase orașe ale țării relevă o tendință clară de scădere. La capitolul proprietăți nou-intrate pe piață, datele Imobiliare.ro arată un declin de aproximativ 20% în primul trimestru din 2017 față de perioada similară a anului trecut – în acest răstimp, cel mai semnificativ recul (în valoare de 27%) a avut loc în Constanța, iar cel mai mic (8%) în Iași. Din punctul de vedere al numărului total de proprietăți disponibile spre vânzare, tendința descendentă este și mai evidentă, situându-se la o medie de 33%. Constanța se află, din nou, în fruntea clasamentului celor mai mari scăderi (cu un minus de 37%), fiind urmată îndeaproape de București, cu un minus de 35%; cel mai mic declin, în valoare de 25%, a fost consemnat tot în Iași.

La capitolul cerere, pe de altă parte, datele pe primul trimestru al anului arată o creștere importantă față de perioada similară din 2016 – în flagrantă opoziție, așadar, cu trendul ofertei. În cele șase mari orașe analizate, interesul pentru achiziția de locuințe s-a majorat, per ansamblu, cu 16% față de primele trei luni din 2016. Cel mai semnificativ avans (de 38%) a avut loc în Brașov, iar cel mai mic în București (13%). Cluj-Napoca este singura excepție de la regulă: aici, cererea de locuințe este cu 7% mai redusă decât în urmă cu 12 luni – comparativ cu trimestrul anterior însă, interesul potențialilor cumpărători din capitala Transilvaniei este cu 37% mai mare.

Sursa: imobiliare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.