Comisia Europeană cere măsuri mai aspre pentru combaterea evaziunii fiscale

În data de 25 noiembrie, Comisia Europeană va adopta o propunere de modificare a Directivei (2011/96/UE) privind societățile-mamă și filialele în vederea eliminării posibilităților de evaziune fiscală în rândul societăților comerciale. Directiva privind societățile-mamă și filialele a fost inițial concepută pentru a preveni dubla impozitare a societăților din diferite state membre care fac parte din același grup. Cu toate acestea, anumite societăți au exploatat lacunele Directivei pentru a evita plata tuturor taxelor. Scopul propunerii este acela de a elimina aceste deficiențe. În primul rând, va fi introdusă în Directivă o regulă antiabuz comună. Statele membre vor putea astfel ignora aranjamentele artificiale folosite în scopul evaziunii fiscale și vor impozita societățile în baza fondului economic real. În al doilea rând, propunerea va înăspri prevederile Directivei astfel încât aranjamentele de planificare fiscală specifice să nu mai fie eligibile pentru scutirile fiscale prevăzute de Directivă.

Evaziunea fiscală în rândul societăților comerciale este un punct foarte important pe agenda politică a multor state membre ale UE și a țărilor terțe, iar necesitatea luării unor măsuri de combatere a evaziunii a fost subliniată și în cadrul recentelor reuniuni ale G20 și G8.
Una dintre problemele majore care trebuie rezolvate este dubla neimpozitare, respectiv eliminarea situațiilor în care lacunele sistemelor fiscale naționale sunt exploatate de către societăți pentru a evita plata oricărui tip de impozit. Dubla neimpozitare privează statele membre de venituri semnificative și creează o concurență neloială între companiile de pe piața unică. Rezolvarea acestei probleme necesită luarea de urgență a unor măsuri concertate la nivelul UE.
În data de 6 decembrie 2012, Comisia a prezentat un plan de acțiune pentru un răspuns mai eficient al UE la frauda și evaziunea fiscală. Planul cuprindea o serie de măsuri complete menite să ajute statele membre să își protejeze bazele de impozitare și să recupereze miliardele de euro care le revin în mod legitim (IP/12/1325). Revizuirea Directivei privind societățile-mamă și filialele este una dintre măsurile anunțate în planul de acțiune.

Algirdas Šemeta, comisarul european pentru impozitare, vamă, statistică, audit şi lupta antifraudă, va prezenta propunerea în cadrul conferinței de presă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.