Conferința cu numărul 32 Alzheimer Europe, în colaborare cu Societatea Română Alzheimer are loc la București

În perioada 17-19 octombrie 2022, la București, se organizează conferința cu numărul 32 Alzheimer Europe, în colaborare cu Societatea Română Alzheimer.

Având tema „Building bridges”, conferința de anul acesta va fi o mare oportunitate de creare de rețele, reunind persoanele cu demență, îngrijitorii acestora, voluntari și personalul asociațiilor Alzheimer, profesioniști din domeniul sănătății și asistenței sociale, cercetători, cadre universitare și reprezentanți ai industriei din toată Europa și nu numai.

Prof.Univ.Dr. Luiza Spiru: “Suntem entuziasmati pentru conferința de anul acesta a Alzheimer Europe, întrucât gestionarea îmbătrânirii cerebrale, atât la nivelul pacientului cât și la nivelul politicilor de sănătate, este o temă de maximă importanță la nivel național, iar un asemenea eveniment va aduce numai beneficii în acest sens, prin crearea rețelelor, schimbul de bune practici și prezentarea celor mai noi descoperiri în domeniu.”

Astăzi, în prima zi a conferinței Alzheimer Europe de la București, a avut loc sesiunea „P05. Smart Bear European Big Data Ecosystem, related innovative technologies for Aging in place – SHAFE – Living Active Strategies”, moderată de președintele Fundației Ana Aslan Internațional, Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru și de Willeke van Staalduinen, CEO al AFEdemy BV și Vice Chair/Grant Holder al acțiunii COST Action NET4Age.

Speakerii participanți la această sesiune au fost directorul general al Fundației Ana Aslan Internațional, Drd. Dr. Mircea Marzan, și cercetătorii Fundației Ana Aslan Internațional: Dr. Andreea Stamate, Dr. Cosmina Paul și Cercet. Magdalena Velciu.

De asemenea, Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru a avut și calitatea de speaker la acest panel. În anticiparea începerii derulării proiectului Big Data SMART BEAR EU în România, au fost abordate teme precum importanța și impactul pe care un asemenea proiect îl va avea în țară, importanța creării mediilor prietenoase pentru persoanele în nevoie și rolul rețelelor naționale și internaționale în acest sens.

Proiectul Smart Bear este cel mai mare proiect european de tip Big Data în care încercăm să aducem în casele a 5100 de utilizatori dispozitive care să transforme locuințele obișnuite în locuințe smart.

Proiectul a fost câștigat prin prisma performanțelor dobândite de Fundația Ana Aslan Internațional în ultimii 20 de ani, dar și preocupării și cercetării domeniului îmbătrânirii active și sănătoase. Modelul nostru, în România, constă în crearea de parteneriate cu instituții competente din acest punct de vedere.

Prof.Univ.Dr. Luiza Spiru: “Soluția devoltată în cadrul proiectului SMART BEAR va fi validată prin intermediul a cinci piloți pe scară largă, iar in momentul de fata trebuie sa recrutam 2.000 de persoane, care in final de fapt vor rămâne 1.000 de persoane. Aceata problema fiind întâlnită in fiecare parte implicată in proiect  din Europa. E foarte provocator, deoarece am avut de înfruntat pandemia de covid. De exemplu, Olanda este una dintre cele mai inovatoare tari din punctul de vedere al utilizării tehnologiei, lucru observat și in pandemie.”

SHAFE / NET4Age-Friendly recunoscut de Națiunile Unite ca o bună practică

Organizația Națiunilor Unite a lansat un apel deschis pentru bune practici, povești de succes și lecții învățate de toate părțile interesate în implementarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă și a Agendei 2030.

Peste 700 de propuneri au fost analizate de o echipă de experți din entitățile Națiunilor Unite, iar „SHAFE implementat prin NET4Age-Friendly” a fost una dintre bunele practici recunoscute din întreaga lume.

SHAFE și NET4Age-Friendly sunt rețele internaționale care implică toate nivelurile societății cu scopul intrinsec de a promova dezvoltarea unor ecosisteme incluzive locale, regionale sau naționale (compuse dintr-un helix cvadruplu de cetățeni, autorități publice, companii și cercetători) care interacționează și coordonează la nivel internaţional.

Această strategie le permite să devină literalmente virale, prin creșterea exponențială a rețelei, diseminarea și schimbul de cunoștințe între oameni de știință, afaceri, public, administrații locale, factori de decizie, profesioniști și cetățeni. Acest lucru aduce un nou mod de cooperare inspirator și fructuos, care încurajează cunoașterea și promovează implementarea la nivel de bază la o scară mai largă, combinând perspective de sus în jos și de jos în sus.

Sensul și noțiunea SHAFE ca abordare holistică care promovează alinierea politicilor și strategiilor reprezintă o foaie de parcurs unică pentru implementarea în și în întreaga Europă. Când recunoaștem provocările serioase, în special cele legate de schimbările demografice și de pandemia COVID-19, nu mai este posibil să lucrăm în continuare în siloz sau să păstrăm poziții pentru interesul individual.

Înainte de orice alt rol, toți suntem cetățeni și avem datoria de a lucra împreună în încercarea de a crea o lume mai bună. COVID nu a afectat direct implementarea SHAFE, dimpotrivă, mediile incluzive propuse de NET4Age-Friendly ar fi soluții adecvate pentru a minimiza efectele pandemiei și pentru a reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate și de îngrijire.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.