Contrastul dintre exporturile de calitate și importurile de deșeuri – impactul asupra drepturilor omului și mediului în România
Importul de gunoaie, deșeuri și materiale periculoase pentru distrugere reprezintă o problemă gravă care afectează drepturile omului și mediul înconjurător. Într-o societate în care dreptul la un mediu sănătos și sigur este recunoscut ca un drept fundamental al fiecărui individ, importul ilegal sau nereglementat de astfel de materiale reprezintă o încălcare gravă a acestor drepturi.
De exemplu, importul ilegal de deșeuri poate duce la poluarea solului, a apei și a aerului, afectând calitatea vieții locuitorilor și dreptul acestora la un mediu curat și sănătos. Manipularea incorectă a deșeurilor periculoase poate duce la creșterea riscului de boli, la deteriorarea ecosistemelor, punând în pericol sănătatea publică și dreptul la viață și siguranță al oamenilor. Este esențial ca importul și gestionarea deșeurilor să respecte normele legale și standardele internaționale pentru a proteja drepturile omului și a asigura un mediu durabil pentru generațiile viitoare.
Toate statele au obligația de a respecta, proteja și realiza toate drepturile omului pentru toate persoanele, fără discriminare, inclusiv pentru grupurile vulnerabile precum copiii, femeile, și persoanele cu handicap. Comitetul pentru drepturile omului a subliniat că expunerea la substanțe periculoase amenință drepturile omului, inclusiv dreptul la viață, la apă curată, la sănătate și la un mediu sănătos.
Perspectivele globale ale produselor chimice a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu – United Nations Environment Programme (UNEP) evidențiază necesitatea unei acțiuni la nivel mondial pentru a minimiza impactul negativ al substanțelor chimice și deșeurilor periculoase. Ciclul de viață al acestor substanțe poate afecta exercitarea drepturilor fundamentale ale omului. Lipsa unor măsuri eficiente pentru limitarea efectelor expunerii la substanțe periculoase reprezintă o încălcare a obligațiilor statului de a proteja drepturile omului și poate împiedica dezvoltarea economică și reducerea sărăciei.
În România, problema importului de deșeuri și gunoaie devine din ce în ce mai gravă. Rapoartele arată că țara este inundată de deșeuri aduse ilegal din străinătate, inclusiv deșeuri electronice, materiale plastice, deșeuri medicale și substanțe toxice. Această situație alarmantă a dus la preocupări legate de mediu, deoarece o mare parte din aceste deșeuri sunt fie îngropate pe câmpuri, fie arse, afectând negativ mediul și sănătatea populației.
Un aspect alarmant este modul în care este facilitat importul ilegal de deșeuri, inclusiv prin deghizarea transporturilor de deșeuri ca bunuri second-hand. Această practică creează un pericol semnificativ pentru mediu și sănătate în țara noastră, iar autoritățile trebuie să ia măsuri urgente pentru a stopa aceste activități ilegale. Si cantități importante de bunuri second-hand reale, inundă România – haine, jucării, încălțăminte și alte produse second-hand care au un impact major asupra pieței locale.
În schimb, România exportă o serie de produse de înaltă calitate, cum ar fi mașini, articole de modă, bijuterii, cosmetice de lux, trufe, vinuri și băuturi fine. Este clar că importul de deșeuri și de gunoaie contravine acestei imagini de calitate și prestigiu și are un impact negativ asupra economiei, mediului și sănătății publice.
În concluzie, importul de gunoaie, deșeuri și materiale periculoase în vederea distrugerii trebuie să reprezinte o preocupare majoră pentru autorități și pentru societate în ansamblu. Este nevoie de acțiuni imediate pentru a preveni importul ilegal de gunoaie și deșeuri, să reglementeze corespunzător gestionarea acestor materiale și să asigure respectarea normelor legale și a standardelor internaționale pentru protejarea drepturilor omului și a mediului înconjurător pentru generațiile viitoare.
Organizația noastră OADO – ECOSOC – ONU monitorizează cu atenție și interes modul în care este gestionată această sensibilă problemă a societății românești și vom sesiza organele abilitate ori de câte ori găsim nereguli la regimul mediului.
Președinte fondator OADO – ECOSOC –ONU
Lord Sir Florentin Scalețchi
Foto: pixabay.com