Criza medicamentelor din România

În ultimii ani, ne confruntăm cu o problemă gravă legată de accesibilitatea medicamentelor, datorată politicilor de preț și de taxare impuse de guvern.

Această problemă a fost agravată de creșterea semnificativă la nivel global a costurilor pentru componentele necesare producției, precum energia, transportul, materiile prime și ambalajele, determinată de pandemie și de conflictul din Ucraina.

Taxarea excesivă a medicamentelor generice de import, care se ridică cu mult peste nivelul prevăzut de lege (20%), agravează problema.

Deși există medicamente inovative disponibile, acestea au prețuri ridicate, în timp ce medicamentele generice, care pot fi cu până la 80% mai ieftine, sunt tot mai greu de găsit.

Prețurile mici au dus la dispariția unor medicamente vitale din farmacii, ceea ce a creat o situație alarmantă pentru mii de oameni care depind de aceste medicamente pentru tratarea bolilor cronice grave, precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare, cancerul, afecțiunile autoimune și altele.

Sondajele arată că 4 din 5 români nu reușesc să găsească în farmacii medicamentele prescrise de medici. Această problemă afectează direct dreptul fundamental la îngrijirea sănătății, un drept consacrat în Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Este esențial ca fiecare individ să aibă acces la medicamentele necesare pentru a-și menține sau îmbunătăți starea de sănătate.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a atras atenția asupra faptului că peste 3000 de medicamente generice au dispărut de pe piață.

Criza creată de dispariția unor medicamente vitale, cum ar fi Euthyrox, Metformin, Glucophage 1000 și alte medicamente esențiale pentru pacienții cu boli cronice, are un impact dezastruos asupra acestora.

Acești pacienți depind în mod direct de aceste medicamente pentru a-și menține starea de sănătate și pentru a-și gestiona afecțiunile cronice.

În lipsa acestor medicamente, pacienții sunt nevoiți să renunțe la tratament sau să apeleze la alternative mai scumpe, confruntându-se cu riscul de deteriorare a sănătății lor și cu o calitate redusă a vieții.

Drepturile omului nu trebuie să fie doar o teorie; ele trebuie să fie o realitate pentru toți cetățenii, în special pentru cei care se confruntă cu boli grave și dependente de tratament.

Este esențial ca guvernul și autoritățile relevante să ia măsuri urgente pentru a asigura accesul la medicamentele necesare. O parte vitală a acestei soluții este consultarea pacienților în procesul luării deciziilor legate de politicile medicamentelor., deoarece medicamentele reprezintă adesea echivalentul vieții pentru aceștia.

În acest sens, este necesară revizuirea formulei de calcul a prețurilor medicamentelor compensate și gratuite, ajustarea prețurilor medicamentelor cu rata inflației, și reducerea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice (sunt mai bine de doi ani de când există proiectul legislativ)

Această problemă de sănătate publică nu poate fi ignorată. Este o problemă de drepturile omului care necesită acțiune imediată și coordonată pentru a asigura că fiecare cetățean are acces la tratamentele de care are nevoie.

Oricare întârziere în rezolvarea acestei crize ar putea avea consecințe grave asupra vieților oamenilor și ar afecta în mod semnificativ drepturile omului.

Este momentul ca societatea civilă, guvernul și comunitatea medicală să colaboreze pentru a găsi soluții care să ofere acces echitabil la medicamente esențiale pentru toți pacienții din România.

Este un efort colectiv și o responsabilitate comună să ne asigurăm că drepturile omului și dreptul la îngrijirea sănătății sunt protejate și respectate.

Președinte fondator OADO – ECOSOC -ONU

Lord Sir Florentin Scalețchi

Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.