Cu ce salariu vrea statul să aducă înapoi românii din Diaspora

 

 

Autorităţile încearcă să-i convingă pe meseriaşii români să vină înapoi în ţară. Ministerul Muncii va organiza burse ale locurilor de muncă în Diaspora pentru muncitorii care lucrează în şantiere. Ofertele, însă, nu sunt cele mai strălucite. Salarii de nici 1.000 de euro şi abonamente la clinici private. Românii din Diaspora, însă, nici nu se gândesc să se întoarcă dacă nu primesc salarii ca în afară. Prima bursă a locurilor de muncă va fi organizată luna viitoare în Italia.

 

Ştefan Chişcă a plecat din oraşul natal, Iaşi, în urmă cu 10 ani. Împins de condiţiile de muncă de pe şantierele româneşti, dar şi de salariile mici a decis să plece împreună cu familia la Milano. Şi-ar dori să revină în ţară, dar ştie că nu ar putea câştiga mai mult ca în Italia, unde lunar încasează aproape 2.000 de euro.

 

Ştefan Chişcă, român stabilit în Italia: Să nu fie promisiune electorală sau ceva de genul. Eu m-aş întoarce. Şi mâine m-aş întoarce în ţară. În ce condiţii? Să-i pot oferi ceva fiului, să-i pot oferi un trai de viaţă, să îi asigur ceva. Nu să fie nevoit să plece şi el cum am plecat eu.

 

În şantierele din Diaspora muncesc aproape 700.000 de români. De jumătate dintre ei ar fi nevoie pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă de la noi din ţară.

 

Adriana Iftime, director general F.P.S.C: Dacă comparăm nişte cifre. De pildă anul de vârf din construcţii, 2009, cu 2018. Dacă atunci aveam vreo 640-650 de mii de muncitori în piaţă, în momentul de faţă suntem la 360-370 de mii de muncitori. Aşadar, aproape jumătate.

 

Aşa că autorităţile se gândesc la soluţii. Ministerul Muncii va organiza burse ale locurilor de muncă în ţările unde sunt cei mai mulţi români.

 

Marius Budăi, ministrul Muncii: Ne vom deplasa, în primă fază, în Italia la Milano sau la Torino împreună cu sindicatele şi patronatele din construcţii şi vom pune oferte clare de locuri de muncă, zicem noi bine plătite, pentru muncitorii noştri de acolo cu scopul de a-i readuce în ţară.

 

Bine plătite înseamnă, însă, cel mult 1.000 de euro, adică aproape la jumătate faţă de cât câştigă peste hotare.

 

Gabriel Zaicescu, român stabilit în Italia: Dacă ar fi un salariu european să îmi permită să îmi ţin familia acasă… Plăteşti un kilogram de roşii la fel cât plăteşti aici? Aici măcar simţi rostul banului.

 

Însă nu doar banii contează pentru românii din Diaspora.

 

Bogdan Cronţ, român stabilit în Anglia: Este vorba şi de o anumită calitate a vieţii cu care românii din Diaspora s-au obişnuit. A modului în care eşti tratat, eşti valorificat, a şanselor pe care le ai să promovezi, a modului în care sunt trataţi copiii tăi şi şansele care li se oferă lor.

 

Prima bursă a locurilor de muncă va fi organizată în Italia. Apoi, autorităţile vor încerca să îi convingă şi pe românii din Spania şi Marea Britanie.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.