Cubanezii neagă existența Sindromului Havana
„Sindromul Havana”, o boală misterioasă care a lovit diplomații americani din Cuba și din alte țări, nu este dovedit „științific”, susține un grup de cercetători cubanezi, citați de AFP.
„Concluzionăm că istoria sindromului misterios nu este acceptabilă din punct de vedere științific, în niciuna dintre componentele sale, și că a supraviețuit doar datorită utilizării părtinitoare”, susțin cercetătorii de la Academia de Științe.
Experții subliniază că în unele lucrări științifice a fost „acceptat ca o axiomă că au existat atacuri în Havana împotriva diplomaților americani și au fost dezvoltate teorii pe baza acestei idei.
„Nici poliția cubaneză, nici FBI-ul, nici Poliția Regală a Canadei nu au descoperit dovezi ale atacurilor asupra diplomaților din Havana, în ciuda investigațiilor ample”.
Pe de altă parte, americanii iau aspectul foarte în serios. Diplomații aflați în Cuba, împreună cu unii colegi canadieni, au început să se plângă din 2016 de deteriorarea stării lor de sănătate, din motive care au rămas neelucidate.
Episoade similar au continuat în anii următori, o duzină de alți diplomați americani din China, Germania, Australia, Rusia, Taiwan și chiar Washington acuzând o varietate de afecțiuni, inclusiv probleme de echilibru, de coordonare, amețeli, probleme la ochi, anxietate, iritabilitate și ceea ce victimele au numit „ceață cognitivă”.
Au fost diagnosticate chiar și leziuni cerebrale. Potrivit unui raport al Academiei Americane de Științe, „energia direcționată a undelor radio” este cea mai probabilă cauză a simptomelor.
Dar partea cubaneză susține că „nicio formă cunoscută de energie nu poate provoca leziuni cerebrale selective în condițiile descrise în presupusele incidente de la Havana”.