Dă bine la prostime: Tudose spune că ideea manualului de sport e moștenită de la vechea guvernare. Așa să fie oare?

Premierul Mihai Tudose a oferit marți clarificări în ceea ce privește editarea manualului de sport, arătând că ideea aparține în fapt foștilor miniștri din Guvernul Cioloș.

„Manualul de sport… Toată lumea l-a criticat pe domnul ministru Liviu Pop pentru el. Domnul ministru a fost mai delicat și nu a spus că el a fost obligat să-l facă, fiindcă așa l-a pus cineva în program anul trecut, când niște băieți mai tehnocrați un pic au spus că ne trebuie manual de sport”, a afirmat premierul la România TV.

Acesta a mai spus că Executivul și-a propus să renunțe la manuale alternative și auxiliare și să se bazeze doar pe două tipuri de manuale.

„Va trebui, în această toamnă, să stabilim foarte clar care sunt acele manuale. Eventual pe două tipuri de manual — gen Biologia pentru partea reală și pentru partea umană, adică mai pe scurt și mai pe larg. Mi se pare o nebunie că, în fiecare an, se rescrie manualul de Istorie. De parcă în fiecare an Ștefan cel Mare mai face ceva, mai câștigă câte o luptă, mai pierde câte ceva. La Matematică, Pitagora se mai gândește și rescriem manualul”, a declarat Tudose.

În opinia premierului, toată această situație nu a fost benefică pentru educație, fiind generată din anumite interese.

„Culmea este că nu-i deloc un demers pentru educație. Este un business. Cu caiete suport, cu fițuici suport, o nebunie completă. Generează o mulțime de bani care pleacă de la buget, generează niște ghiozdane de pleacă copilul de acasă de parcă fuge de acasă, că trebuie să aibă două manuale, plus cele șase caiete, plus cele opt fascicule suport. Doresc să avem manualul tip, fixat și apoi tipărit de toate editurile, dacă nu se poate”, a mai spus premierul.

Totodată, acesta a susținut că se ia în calcul varianta ca manualele să fie editate de Monitorul Oficial.

„S-a spus că suntem împotriva culturii dacă manualele se tipăresc la o singură editură, eventual a statului. Nu spune însă nimeni că jumătate din nebunia ultimelor ani, când ne uitam la manuale pe când nu erau, vorba poetului național, jumătate din problemă era generată de acel război al editurilor, care se băteau pe editarea unui manual, cu contestații și tot așa. Atunci, poate declarăm manualele de importanță strategică națională, că sunt cărțile de plecare să învețe copii noștri și le facem la Monitorul Oficial”, a conchis Mihai Tudose.

Reacția tehnocraților

Fostul premier Dacian Ciolos a pus capat dezinformarii emise  de Tudose cum ca guvernul tehnocrat a cerut manual de educatie fizica:

”Premierul Mihai Tudose repetă de două zile o minciună prin care spune că manualul de sport pentru clasa a V-a este ”o cerință a Guvernul tehnocrat”

”I-aș da cuvântul domnului ministru Pop, dar nu o fac pentru că ar trebui să i-l dau pentru a afla cu toții că a îndeplinit o cerință a Guvernului tehnocrat: avem gata manualele de sport de clasa a V-a” (Mihai Tudose în ședința de Guvern din 30 august)

Realitatea este că decizia cu privire la lista manualelor scoase la licitație aparține în exclusivitate conducerii Ministerului Educației de la momentul martie 2017.

Licitația pentru manualele de clasa a V-a a fost inițiată la începutul lunii martie, de către ministrul PSD Pavel Năstase. Întreaga documentație pentru licitație, lista cu disciplinele pentru care se licitează manuale școlare, procedurile de licitație și celelalte detalii tehnice poartă, toate, semnăturile ministrului și secretarilor de stat PSD. Acestea pot fi verificate în SEAP, acolo unde au fost încărcate referatul de necesitate și caietul de
sarcini.

Ce a făcut Guvernul tehnocrat

După aproape doi ani, în care guvernele PSD au pus frână reformei curriculare la gimnaziu, în 2016 s-a muncit pentru ca elevii de clasa a V-a să poată învăța după noi conținuturi. Asta a lăsat guvernul technocrat, în momentul în care a plecat: un plan
cadru și programe școlare noi pentru disciplinele de gimnaziu.
Orice profesor știe că fiecare disciplină școlară, implicit Educația fizică și sportul, are nevoie de un plan cadru și o programă școlară, care să îl ajute pe acesta să știe numărul de ore la dispoziție într-un an școlar, ce abilități și competențe trebuie să
formeze elevilor săi.
Planul cadru și programul școlar nu sunt manuale.” (sursa: Platforma România 100)

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.