Dacian Cioloş vrea facilităţi pentru tinerii fermieri

Tinerii fermieri ar putea beneficia de o crestere a platilor directe in primii cinci ani dupa instalare, atunci cand presiunea financiara este mai mare asupra lor, a declarat, luni, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

‘Alaturi de masurile din Programul de Dezvoltare Rurala venim cu aceasta noutate si de crestere a platilor directe in primii cinci ani dupa instalare pentru ca am constatat si cand eram la minister ca pe tinerii fermieri este o presiune financiara mare in primii ani de la instalare, cand trebuie sa ia credite de la banca, cand nu prea au cu ce garanta, cu tot sprijinul obtinut de la fondul de garantare, cand bancile se uita dupa un venit sigur cat de cat. Stiti cat de sigur poate sa fie un venit in agricultura si atunci platile directe pot sa fie un instrument care sa faciliteze pentru tinerii fermieri accesul la credite, alaturi de acea prima de instalare din Programul de Dezvoltare Rurala’, a spus Dacian Ciolos, in cadrul seminarului cu tema ‘Viitoarea Politica Agricola Comuna: oportunitati si prioritati pentru Romania’.

De asemenea, in discutiile despre PNDR 2014 – 2020, comisarul a adaugat ca se vor putea elabora subprograme pentru care se poate rezerva o alocare financiara din bugetul total pentru sustinerea restructurarii anumitor sectoare sau pentru a acorda facilitati la pachet unor categorii de agricultori.

‘Este un element de noutate absoluta in Politica Agricola Comuna. Acest lucru l-am gandit deoarece si cand eram la minister, de multe ori, nu exista aceasta posibilitate de a orienta o anumita sustinere pentru un sector sau altul pentru ca trebuia sa tratam pe toata lumea la fel. Cu aceste subprograme exista aceasta posibilitate de tintire a sustinerii anumitor sectoare si in Programul National de Dezvoltare Rurala’, a mentionat Ciolos .

Comisarul european considera ca un alt element de noutate in PNDR este posibilitatea de a sustine fonduri mutuale pe care sa le constituie agricultorii grupati, asociati si la care sa contribuie si fondurile europene din PNDR.

‘Stiti toate discutiile vizavi de legea calamitatilor, de cine si cat plateste in situatii de calamitati naturale, dar si in situatii cu care inca agricultorii romani poate nu s-au confruntat foarte mult, respectiv de caderea veniturilor datorita volatilitatii mari a preturilor pe piata. Ai preturi ridicate la cereale la lapte, dar poti sa ai de la o luna la alta o cadere a pretului, cadere care se mentine o anumita perioada si pentru care nu aveam instrumente de compensare’, a explicat Ciolos.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale organizeaza luni seminarul cu tema ‘Viitoarea Politica Agricola Comuna: oportunitati si prioritati pentru Romania’.

La eveniment participa comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precum si secretarii de stat din cadrul MADR.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.