Agenţia de Rating Politic: De ce PSD ar putea fi avantajat de vot majoritar in doua tururi la primari

Sistemul electoral majoritar cu un singur tur, asa cum e acum la primari, conduce in general, ca principiu, la un sistem de doua partide mari. Celelalte trebuie sa caute mijloace de a “supravietui”, se canibalizeaza, se unesc sau dispar.

PSD este azi, spetembrie 2013, partidul cu cei mai multi primari si, la prima vedere, e avantajat; e in poll-position. E secondat, la nivel de primari, de doua partide medii: PNL si PDl. Trebuie spus ca sistemul politic romanesc nu e bipartid, ci multipartid

Pe termen mediu insa, mentinerea acestui sistem cu un singur tur, atata timp cat si PNL si PSD au anuntat ca sunt interesate sa mearga separat in 2016, ridica o problemă partidelor “mai mici decat PSD”, inclusiv PNL-ului. Si anume: noi, “cei mai mici”, vom mai exista dupa 2016 daca sistemul nu ne dă o şansă reală sa castigam primării? PP-DD stie cel mai bine: in 2012 cu aprox 8-9% voturi a luat sub 1% din primari.

Raspunsul “celor mici” e destul de simplu si a fost practicat in variate formule in ultimii 20 de ani: coalizarea celor ”mai mici” impotriva celui mai “mare”. Adica izolarea PSD. Toti impotriva unuia.

In această situatie, desi PSD s-ar afla tot in zona de vot 35%, acest scor nu i-ar mai folosi prea mult. Cu o “coalitie a tuturor” impotriva lor, probabil ca PSD nu ar mai reusi sa castige decat cam jumate din primarii de azi (aprox. 1200 castigati in 2012).

PSD are de aceea doua solutii rationale:
1. Sa aiba/sa pastreze aproape un aliat caruia sa ii garanteze beneficii politice sigure si cu care sa mearga in tandem, la fel ca proiectul USL-2012, pe vot majoritar intr-un tur. In acest scenariu, PSD si aliatul sau pot spera chiar la disparitia celui de-al treilea adversar important, oricare ar fi el.
sau
2. Sa accepte un vot majoritar in doua tururi, asa cum propune PNL azi. Adica sa lase sansa ”celor mai mici” sa intre in turul 2 si astfel incat acestia sa poata negocia, inclusiv cu PSD, aliante si beneficii electorale.

Stirile de azi:
 PNL propune vot majoritar in doua tururi la primari.
 PSD reactioneaza dur, cel putin o parte a lui.

Despre legatura intre povestea asta si regionalizare cititi mai jos.
Vorbeam si in interviul pesurse.ro, acum doua saptamani, despre legea electorala si regionalizare ca fete ale aceleasi probleme de strategie: cum se structureaza viata politica. Vad ca azi apar deja primele semne ale acestei “incordari”, legate de legea electorala … Din interviu:
“La început a încercat Traian Băsescu să meargă către vot majoritar într-un singur tur și PDL-ul la fel, pentru că vedea…u că pot să rămână pe scena politică doar ei și PSD-ul, când au căzut în sondaje după 2010 și s-a format USL-ul nu au mai susținut chestia asta și început să susțină USL-ul care a mers cu ea până la CCR unde a picat vara trecută. Chestiunea asta se joacă de fiecare dată. Cred că există înțelepciune până la un anumit punct din partea PSD-ului, care înțelege că să rămână prea puternic și prea singur, prea departe de ceilalți nu e eficient pe termen lung, atâta vreme cât până acum toate mesajele lor au fost că vor susține un sistem proporțional, care menține această pluralitate de partide și acest dialog între mai multe grupări politice și în niciun caz izolarea PSD-ului și forțarea unei construcții alternative la PSD, a unui bloc alternativ“.

O analiză realizată de Agenţia de Rating Politic

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.